10 fontos illemszabály randira Te ismered az alapvető etikettet?

Ha randira készülsz, az alábbi illemszabályokat mindenképpen tartsd be!

Egy randin, pláne, ha az elsőről van szó, már nem csupán az a fontos, hogy a férfi és a nő alapvetően szimpatikus legyenek egymásnak. Itt kezdődik el ugyanis az építkezés ? a szimpátia elmélyítése, egymás megismerése -, és megszületik a döntés is, hogy lesz-e folytatás, vagy nem.

Azt, hogy lesz-e következő randi, nagymértékben meghatározza, hogy a két fél hogyan viselkedik. Vannak ugyanis olyan illemszabályok, amelyeket ? ha az ember jó benyomást szeretne tenni ? be kell tartani. Ha szeretnéd tudni, mikre érdemes odafigyelned, amikor randizol, olvasd el tízlépéses randietikettünket!

randizás-1024x577-1024x577

1. Első számú szabály, hogy nem illik a randin megváratni a pasit! Ha öt percet véletlenül mégis késnél, az még megbocsátható, de ennél több már nem. Ha sokat késel, azt üzened a pasinak, hogy nem érdekel téged, hogy ő várakozik, és tulajdonképpen ő maga sem igazán érdekel ? még akkor is ez az üzenet, ha valójában oda vagy érte. Abban az esetben, ha valami közbejön, ami miatt megcsúszol, hívd fel, és kérj elnézést, ha megérkezel.

2. Amikor egy pasi randira hív, a programot, amit kitalál, nem illik leszólni. Ha olyan dolgot talált is ki, ami neked nem annyira tetszik, soha ne reagálj gorombán. Inkább finoman javasolj valami mást, vagy árnyalatnyi változtatást, így nem érezteted azt vele, hogy az ötlet, amin talán napokig törte a fejét, totális csődöt mondott. Ha például moziba akart vinni, de neked az általa választott film miatt nincs kedved hozzá, keressetek egy másik filmet, ami mindkettőtöknek tetszene!

3. Volt már olyan eset, amikor az étteremhez érve gorombaságnak találtad, hogy a férfi nem engedett előre az ajtónál? Rosszul tetted, ugyanis ezt így illik. Az étteremhez érve mindig a férfi az, akinek először be kell lépnie az ajtón, és csak utána következik a nő. Ennek a régi szabálynak az az oka, hogy a férfinak meg kell győződnie arról, hogy a hely, ahová érkeznek, biztonságos, tehát nem zajlik bent például verekedés.

4. Ha a pasi a randin étterembe visz, akkor a következő három dolgot is neki kell megtennie. Először is, az asztalhoz érvén a férfinak a széket finoman a nő alá kell segítenie. Másodsorban, rendeléskor azokat az ételeket és italokat is neki kell elmondania a pincérnek, amiket te fogyasztasz. Végül pedig a kihozott üveges italt ? ha a pincér nem teszi ? a férfinak kell kitölteni, először a nőnek, majd magának.

5. Ha alkoholt fogyasztotok a randin, az semmiképp ne legyen túl sok! A vacsorához elfogyasztott egy pohár bor még belefér, de nem szabad túl sokat inni, mert akkor feloldódnak a gátlások, és az ember olyat tesz vagy mond, amit később megbánhat. Az is fontos, hogy a randin soha nem illik valami rövid italt rendelni! Kérj inkább üdítőt, így ura maradhatsz a helyzetnek, és a pasi sem fog kiábrándítónak találni.

6. Ha a randin elmentek enni valahová, ügyelj arra, hogy kulturáltan étkezz! Az ételt apró falatokban fogyaszd, és ne beszélj vagy nevess teli szájjal! Ha késsel-villával fogyasztandó ételt esztek, akkor ne egyél csak villával, még akkor sem, ha az ételt úgy is meg lehetne enni. Az is fontos, hogy randira ne jóllakni menj, tehát, ha eszel is valamit, ne valami óriási adag legyen, hogy utána mozdulni se bírj! Ilyenkor a beszélgetés a fontosabb, nem az evés.

7. Nagy kérdés szokott lenni, ki is állja a randi végén a számlát. Néhány évtizede ez még nem volt ennyire bizonytalan, hiszen akkor még egyértelműen a férfi dolga volt, hogy a fogyasztást fizesse. Ma már ez nem ennyire egyértelmű. Mindenképp ajánld fel, hogy kifizeted a saját rendelésed! Ha a pasi ezt kedvesen visszautasítja, és ő szeretne fizetni, akkor ne erősködj, hanem illedelmesen köszönd meg neki! De jó tudni, hogy ez nem kötelessége, hiszen egyenlő felekként ültök az asztalnál.

8. Randi után a férfinak illik hazakísérni a nőt. Ha a pasi, akivel vagy, nem ajánlja ezt fel, kétszer is gondold meg, hogy találkozol-e még vele! Ugyanígy igaz az is, hogy ha lovagiasan felajánlotta, hogy hazakísér téged, nem illik visszautasítani őt. Abban az esetben, ha már tudod, hogy nem szeretnél második találkozót, udvariasan utasítsd vissza és inkább hívj egy taxit.

9. Randira soha nem illik túlságosan kihívó öltözékben menni. Olyan ruhát válassz, ami nőies, jól áll neked, kényelmes, de semmiképp nem túl mélyen dekoltált vagy túl rövid. A szoknya minimum hossza térd felett 10-15 centi kell, hogy legyen. Ha miniben érkezel a randira, a pasi könnyűvérű nőcskének fog tartani, amit nyilván nem szeretnél. Arra is figyelj, hogy a programnak megfelelő öltözéket válaszd!

10. Mindig mérlegelj, meddig mész el a randin, pláne, ha még csak az első néhány találkáról van szó! Nem illik ugyanis túl kihívóan viselkedni. Ha így teszel, azzal többet ártasz, mint használsz. A pasi, ha azt látja, hogy nincs benned tartás, nem fog komolyan venni, és talán a hosszú távú kapcsolatról is lemondhatsz vele. Úgy is lehetsz csábító, ha nem vagy közönséges, és nem kacérkodod túl a randit. Sőt! A pasik legtöbbjének az jön be, ha egy nő nem adja könnyen magát.

Hozzászólások: