VI­GYÁZZ: RO­HA­MO­SAN TER­JED A SZÖR­NYŰ KI­ÜTÉ­SE­KET OKOZÓ AL­LER­GIA!

Rej­té­lyes ki­üté­sek je­len­tek meg több száz em­be­ren a Du­nán­tú­lon, a szak­em­be­rek még nem tud­ják, mi okozza a tü­ne­te­ket. Egye­lőre csak ta­lál­gat­nak.

Furcsa kiütésekre panaszkodnak a Dunántúlon élők, a betegek száma pedig augusztus végére több százra emelkedett. A Vas Népe információiszerint a különös esetekkel először június utolsó hetében keresték meg a panaszosok orvosaikat. Mint kiderült, az első bejelentések Körmendről érkeztek, akkor csupán négy-öt eset volt ismert.

MINDENKI FELSŐTESTEN LÉVŐ, CSÍPÉSSZERŰ TÜNETEKRŐL SZÁMOLT BE.

Később viszont nemcsak Körmendről hanem szerte Vas megyéből, sőt a szomszédos Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből is egyre többen jelentkeztek hasonló problémával. Minden lehetőséget kizártak, nem tudni a tünetek okát

A lap szerint eleinte ágyi poloskára gyanakodtak a szakemberek, hiszen a tünetek erre utaltak. Éppen ezért a szokásos protokoll szerint  elkezdték kezelni a panaszosok otthonát, ám a poloskák jelenlétét semmi sem igazolta.

SEM MAGÁT A ROVART, SEM ANNAK TÁPLÁLKOZÁSRA UTALÓ JELEIT.

Később arra gondoltak, valamilyen atka lehet a bűnös, vagy valamilyen szúnyog, ám rovart továbbra sem találtak. Felmerült, hogy a tölgy búcsújáró lepke hernyójának a szőre okozhat ilyen allergiás reakciókat, ám egyelőre ez az állítás sincs bizonyítva.

620x0 (7)

A tölgy búcsújáró lepke hernyójára gyanakodnak

 

Az első becslések több mint 300 panaszosról számoltak be, de ebben nincsenek benne azok a páciensek, akik bőrgyógyászhoz fordultak, vagy kezelték a tüneteket

– tájékoztatta a -ot megyei tisztifőorvos, aki eddigi munkája során nem találkozott még ilyen nagy számban jelentkező esettel.

 

“Kizártuk a bogarakat, rovarokat, az erdészet szerint pedig az említett hernyó nem jelent meg Vas megyében. Még vizsgáljuk, hogy az allergiás reakciókat mi váltja ki” – mondta dr. Stánitz Éva, majd hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben csökkent a betegek száma.

 

Hozzászólások: