Újévi hagyományok –> Mutatjuk mit szabad és mit nem újév napján!

Süss rétest, egyél rengeteg lencsét, de holnap ne vidd ki a szemetet! Döbbenetes, de igaz.

Szilveszterkor és január elsején népi bölcsességek és babonák hada vár arra, hogy komolyan vedd őket!

Szilveszter éjjelén a zajkeltés, kolompolás az ártók és gonoszok meg persze az óév kiűzésére kiváló. A legviccesebb  babona, hogy ha szilveszter éjjelén a gazda mezítelenül megrázza az almafát, akkor az biztosan bő termést hoz .

Szerelmi és időjárási jóslásra is való a szilveszter. Ólommal, gombócból sőt a lencsébe belefőzött mandulaszemből is meg lehetett állapítani melyik leány megy férjhez az új esztendőben. A fokhagyma kalendáriummal pedig az esős hónapokat lehetett előre jelezni. 12 gerezd fokhagymát meg kell sózni, amelyik pár óra múlva megnedvesedik az a számú hónap lesz csapadékos.

Amennyiben január elsején süt a nap szép napos évünk lesz, de ha a hajnal piros, akkor szeles lesz az esztendő. Viszont, ha csillagos az éj akkor a tél rövid lesz. Január elsején aki a kútról elsőnek visz vizet, az a szerencsehozó aranyvizet merítette. Amennyiben az első étkezés lencse akkor nem ürül ki a pénztárca sem.

Természetesen a tiltásokat is komolyan lehet venni. Ne moss, ne teregess,  ne varrj! A szemetet semmiképpen ne vidd ki a házból, mert kidobod vele a szerencsét is. Kölcsönt se jó adni az év első napján, mert az vissza nem jön sosem. Az első vendég pedig mindenképp férfi legyen. Ugyanis a nővendég szerencsétlenséget hozhat.

Nem jó orvoshoz menni sőt napközben ágyba feküdni sem január elsején, ugyanis ez az egész éves  betegeskedést hozhatja. Veszekedni sem ajánlott ezen a napon, mert hosszú viszály kerekedhet belőle. Nehezen teljesíthető feladat, hogy ne faljuk fel az egész szilveszteri-újévi lakomát. Amennyiben sikerül hagyni belőle, akkor az egész esztendőben lesz elegendő ételünk.

Hozzászólások: