Tudtad, hogy ez az 5 étel rákkeltő? Jobban teszed, ha kerülőd őket!

Gondolkodtál már azon, hogy melyek azok az ételek, amelyek annyira egészségtelenek, hogy jobb lenne elkerülni őket? Egyes adalékanyagok, mint például a hidrogénezett növényi olajok, az akrilamidok és a nitrátok bizonyítottan káros hatásúak.

Milyen, elkerülendő összetevőket kell keresni a termékek címkéin?

  • magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup,
  • finomított cukor,
  • szacharóz,
  • fehér liszt és az abból készült termékek,
  • fehér rizs.

Az öt leginkább kerülendő élelmiszer

  • Hot-dog: A rákellenes szervezetek szerint a gyerekeknek nem szabadna többet enni, mint 12 adagot egy hónapban (jobb esetben még ennyit se kéne), mert kockázatos. Ha mégse tudnád megállni, akkor keress olyan változatokat, melyekben nincs vagy csak csekély mennyiségű a káros anyag.
  • Feldolgozott húskészítmények, bacon szalonnák: A húsban szinte ugyanannyi nátrium-nitrit található, mint a hot-dogban. Egyesek esetében nincs nitrit, de azok ritkábbak és rendszerint a biotermékeket áruló üzletek polcain találhatók meg. A bacon szalonna szintén jelentős mennyiségű telített zsírsavat tartalmaz, ami szintén növeli a rák kockázatát, beleértve a mellrákét is. Minél jobban visszaszorítod ezen ételek fogyasztását, annál többet teszel az egészségedért, főként a szíved fogja meghálálni a zsíros ételek kerülését.
  • Fánk (és más olajban sült tésztaféleségek): Ezek jelentős mértékben tartalmaznak hidrogénezett növényi olajat, fehérlisztet, cukrot és nem mellékesen akrilamidokat. Lényegében az egyik legrosszabb, rák előidéző ételcsoport, amivel csak találkozhatsz. A legtöbb élelmezési szakértő egyetért abban, hogy ezek a legkárosabb élelmiszerek és sajnálatos módon a gyerekek igen sokat fogyasztanak ezekből.
  • Sült krumpli: Már az elkészítése se bíztató, hiszen hidrogénezett olajban és magas hőmérsékleten sütik a krumplit, sőt egyes gyorséttermi láncoknál még cukrot is adnak hozzá, hogy minél ellenállhatatlanabb legyen. Nem csak a vérerekre káros, hanem akrilamidokat is tartalmaz, így igen erős rákkeltő hatású, mindezekért tiltani kéne a forgalmazását.
  • Chips, édes és sós sütik: Az előbbiek sok sót, akrilamidot, zsírt, az utóbbiak pedig rendszerint fehérlisztet, cukrot és sok transzzsírsavat tartalmaznak. Ráadásul nem elég csak figyelmesen elolvasni a termék címkéjét, hanem dekódolni is kell annak tartalmát, ugyanis a gyártók trükköznek és megpróbálják megtéveszteni a vásárlókat másféle elnevezések használatával. Így gyakorlatilag elrejtik a káros összetevőket az óvatlan vásárlók elől. Például: az MSG-t letudják azzal, hogy csak az élesztőkivonatot tüntetik fel, amiben benne van a monoszódium-glutamát. Vagy addig manipulálnak javasolt adagokkal (vagy az egységre vonatkoztatott tápérték táblázattal), amíg nem foghatják rá azt, hogy a termék transzzsírsavaktól mentes, még akkor is, ha jókora adag van benne a káros anyagból.

rakkelto_elelmiszerek

Hogy csökkented vagy kerülheted el az említett ételféleségek fogyasztását, mit tehetsz még a rák megelőzésének érdekében?

A lényeg igen egyszerű: csak feldolgozatlan és lehetőleg egészben kapható élelmiszerféleségeket egyél, túlnyomó részben lehetőleg nővényi eredetűeket.

Olyan ételeket kell előnyben részesíteni, melyek bőségesen tartalmaznak omega-3 zsírsavat és más esszenciális zsírsavféleségeket. Sok zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani (soknak rákellenes, de legalábbis jó antioxidáns hatást tulajdonítanak). A rendszeres testedzés szinte elengedhetetlen, mert a tumor nem képes fejlődni jó oxigénellátottságú környezetben. A vércukorszintet pedig normál értéken kell tartani. Valamint mindenképp kerülni kell a gyorséttermeket és az ?annyit eszel, amennyi beléd fér? típusú helyeket, mert ezek szinte hemzsegnek a rákkeltő anyagoktól.

Természetes C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása ajánlott, mert ez a vitamin megakadályozza a nitrit nitrózaminná alakulását, és segít erősíteni az immunrendszert. A D-vitamin kiváló rákellenes hatással bír, ezért mindenképp tartózkodj sokat szabad levegőn, hogy szervezeted kellő napfényhez jusson, közben tavasztól őszig ügyelje a napvédő készítmények használatára és kerüld a szoláriumot, mert au csak rákot okoz). Mindig gondoskodj a szervezeted megfelelő vízellátottságáról, mert a szervezet csak így képes hatékonyan megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól. Kerüld a dohányzást és az alkoholfogyasztást/drogozást, valamint tartózkodj a különféle kozmetikai és illatszerektől, mivel gyakorlatilag mindegyik tele van potenciálisan rákot okozó vegyi anyagokkal.

A rák megelőzése létkérdés és magán a megelőzésen van a hangsúly, a WHO szerint is a rákos esetek 70%-a megelőzhető lenne egyszerű életmód és étrendbeli változtatásokkal.

Hozzászólások: