Többször is pisilned kell éjszaka? Vigyázz, súlyos betegséget jelezhet!

Nemcsak azért baj, ha többször is WC-re kell menned éjjel, mert nem pihened ki magad rendesen! Lehet, hogy így jelez a szervezeted, ideje orvoshoz menni!

82238_pisi-335

A vesék nagyjából 50 milliliter vizeletet választanak ki óránként, a húgyhólyag pedig félliternyit is képes tárolni, úgyhogy, ha este elmész a mosdóba, elvileg egy nyolcórás alvást simán kibírsz ébredés nélkül. Milyen betegségek jele lehet, ha többször is felriaszt álmodból a vizelési inger?
– Hiperaktív hólyag szindróma

Ha a húgyhólyag háromnegyedéig megtelt, kialakul a vizelési inger. A hiperaktív hólyag szindróma esetében azonban hamarabb jelentkezik az inger. Ezt a húgyhólyag nyálkahártyájának fokozott ingerlékenysége vagy a hólyag váratlan összehúzódása következtében tapasztalhatod. Ha a szervben kialakult nyomást a húgycső záróizmai nem bírják el, vizeletvesztés is történhet. Kerüld a vízhajtó italokat, elsősorban a koffeintartalmúakat, és az olyan táplálékokat is, mint a chili vagy a citrusfélék: csípős, illetve savas hatásuk miatt ingerelhetik a húgyhólyagot. Érdemes ezen kívül megszabadulnod a fölös kilóktól, valamint intimtornával edzeni a medencefenék izmait.

– Szorongás

Kísérheti többek között a depressziót vagy a pánikbetegséget. Az önmagában előforduló generalizált szorongás fő jellemzője, hogy legalább hat hónapon át fennáll, ingerlékenység, nyugtalanság és az élet számos területén jelentkező aggodalom kíséri. Az állandó feszült idegállapot hatására testszerte izomfeszültség alakul ki, aminek egyik következménye lehet a gyakori éjszakai vizelési inger.

– Diabétesz, szívbetegség, méhsüllyedés

A gyakori vizelési inger egy sor betegséghez is kapcsolódhat, például tünete lehet a cukorbetegségnek,vagy a szívgyógyszer nem megfelelő beállításának, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. A háttérben állhat anatómiai elváltozás is, mint például méhsüllyedés. Ekkor ugyanis a méh lejjebb csúszik, ezzel összenyomva a húgyhólyagot. A betegségek között a leggyakrabban a húgyúti fertőzések, illetve a kismedencei gyulladás okoznak gyakori vizelési ingert éjszaka, illetve egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a gyakori vizelési inger. Fontos: amennyiben éjszakánként rendszeresen 1-2, vagy több alkalommal fel kell kelned pisilni, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod. Az esetek többségében egy vér- és vizeletvizsgálatból már kiderül, hogy mi a gond, de ha nem, akkor urológus-nőgyógyász szakorvos segítsége is kelleni fog.

Hozzászólások: