TÖBB SZÁZ BEVÁNDORLÓ TÖRT KI A DEBRECENI MENEKÜLTTÁBORBÓL

 

Helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint délután 100-300 afgán menekült tört ki a Debrecenben működő Sámsoni úti menekülttáborból. A beszámolók szerint a botokkal, kövekkel, téglákkal és betondarabokkal felfegyverkezett férfiak kirontottak a 471-es főútra is, ahol megtámadták a közlekedő autókat.

 

Az afgánok kukákat gyújtottak föl, illetve több autóban is kárt tettek. A menekülttáborhoz 100-150 készenléti rendőr érkezett, akik visszaszorították az afgánokat.
Lapunk telefonon érte utol a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki az Alfahírnek megerősítette: 14.30-kor tört ki a balhé a táborban, úgy tudni, hogy először két afgán veszett össze.
Azonban a konfliktus elfajult, ebbe mások is bekapcsolódtak. A menekültek egy csoportja kitört a táborból és a 471-es úton is garázdálkodni kezdett.
A szóvivő hangsúlyozta, most már a főútról is mindenkit visszatereltek a táborba, ugyanakkor cáfolta azokat a sajtó értesüléseket, hogy bárki is meghalt volna, még személyi sérülés sem történt.
A rendőrség nagy erőkkel biztosítja a helyszínt. Egy török állampolgárságú személyt állítottak elő.
debr
“Ezeknek a fele se menekült”

Mintegy 10-12 busznyi rendőrön és néhány, a balhéról lecsúszott, csalódott újságírón kívűl most már senki sincs a menekülttábor előtt. A zsaruk egyébként az egész környéken cirkálnak,  a Sámsoni úton több golyóálló mellényt viselő készenlétis csoportot is láttunk. A tábor előtt rendőrsorfal áll, kijönni nem lehet. A migránsok közül csak néhány zavarodottan pislogó sráccal találkoztunk, akik minden bizonnyal azt sem tudták, mi történt ma délután. Egyikük annyira berezelt a yardok látványától, hogy be sem mert menni, tanácstalanul kószált a bejárat környékén.

Egy helyi férfi elmondta: tavay is volt balhé, akkor “a négerek és az arabok” vesztek össze (afrikai és pakisztáni fiatalok mentek egymásnak, mert az előbbiek kosarazni, az utóbbiak krikettezni akartak). Szerinte a környékbeliek eléggé megosztottak a táborlakók megítélésében. Van, aki fél tőlük, van, aki inkább sajnálja őket, mondván “ezek is emberek”. Az a baj – mondja beszélgetőpartnerem – hogy “ezeknek a fele se menekült, egy részük meg köztörvényes bűnöző, aki azért menekült el otthonról, mert otthon lecsuknák”. Azt mondja, egyszer tanúja volt annak, amikor egyikük egy kötegnyi euróval fizetett egy étkezdében. “Egy menekültnek honnan lenne ennyi pénze?” – teszi fel a kérdést.

d1-800x533 d2-800x533 d3-800x533 d4-800x533 d5-800x533

A polgármester is cáfolta a hvg.hu “értesülését”
Délután a helyszínre érkezett Papp László polgármester és Rácz Róbert megyei kormánymegbízott is. Papp László a Debrecen Televíziónak háromnegyed hétkor elmondta, délután vallási okokból összetűzés alakult ki a tábor lakói között, mely sajnálatos módon a táboron kívüli területekre is kiterjedt. A rendőrség jelentős erővel kiszállva stabilizálta a helyzetet. A befogadó táboron belül is normalizálódott a helyzet, ugyanakkor a tábort lezárták – írta a dehir.
?A rendőrség a következő napokban Debrecen egész területén megerősített jelenléttel fogja biztosítani a rendet, különösen kiemelt figyelemmel a menekülttábor környezetére. Jelen pillanatban a rendőrség döntésének megfelelően zárt a tábor, csak azok mehetnek be, akik a zárást megelőzően a táboron kívül tartózkodtak. Ameddig ez indokolt, addig fenntartják ezt az állapotot. Debrecen számára elfogadhatatlan ez a helyzet. Korábban is kinyilvánítottuk azt a törekvésünket, hogy a menekülttábort Debrecenben zárják be, hiszen jelentős feszültségeket generál a környéken. A mai események kifejezetten alátámasztják azokat a törekvéseinket, miszerint Debrecenben ennek a tábornak nincs helye. Nyilvánvalóan nem tudunk elvonatkoztatni attól a helyzettől, hogy Magyarország egy nagyon jelentős migrációs nyomás alatt áll. Épp ezért feltétlenül támogatjuk a kormány azon szándékát, hogy a déli határon fizikai akadályt kell húzni annak érdekében, hogy ennek a menekültáradatnak gátat tudjunk szabni, ez lehet megoldás a debreceni menekülttábor kérdésére is? ? nyilatkozta a polgármester.
debr3-800x533
Lezárták a tábort!

A debreceni migrációs táborban hétfő délután történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást – számolt be az eseményekről az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László, Debrecen polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra – látta az MTI tudósítója.

A helyzet pillanatnyilag nyugodt, a rendőrök még mindig nagy erőkkel vannak a helyszínen. A tábor kapujánál mintegy két tucat migráns tartózkodik.

18:20
Egy rendőr is megsérült

A történtek során egy fő rendőr megsérült, a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét egy kővel megdobták – írja a police.hu. A rendőr hámsérülését a helyszínen ellátták, más személyi sérülésről a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet. A helyszíni szemle és az anyagi kár megállapítása folyamatban van.

18:11
Szelektív hulladékgyűjtők égtek

A helyszínen és környékén továbbra is fenntartják a kiemelt rendőri jelenlétet – írjaaz Origo. A táborban három szelektív hulladékgyűjtőt gyújtottak fel a menekültek, a tűzoltók eloltották a lángokat. Egyelőre a katasztrófavédelem részéről nem volt szükség újabb beavatkozásra ? mondta a portálnak Madai Petra megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

17:48
“Gázcsapásokat” mért a rendőrség a bevándorlókra
A rendőrség közleménye:
“A rendőrség fenntartja a közrendet, a közbiztonságot Debrecenben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. június 29-én 14 óra 20 perc körüli időben két menedékkérő között vallási indíttatású nézeteltérés keletkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásán. A konfliktus elmérgesedett, abba az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be.A rendőrség azonnal kiemelten reagált az eseményekre, kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezése érdekében gázcsapásokat alkalmazott. A konfliktus résztvevőit szétválasztotta, egy főt előállított a Debreceni Rendőrkapitányságra.
A történtek során személyi sérülésről a rendőrségnek nincs tudomása. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet”.
17:16
Lángoló barikádok

A haon.hu úgy tudja, kések, és botok is voltak a táborból kitörő menekülteknél. Kukákat gyújtottak fel, amelyekkel aztán elbarikádozták a városba vezető utat. Kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat és egyéb járműveket. A megyei katasztrófavédelem arról tájékoztatta a portált, hogy a helyszínen három szelektív hulladékgyűjtő edény lángolt, amelyeket a tűzoltók oltottak el.

 

Hozzászólások: