Helyesen étkezel?

Nem csak az a lényeg, hogy mennyit eszünk, hanem az is ugyanolyan fontos, hogy mikor és pontosan mit. Úgy is el lehet hízni, ha az ember minden csak rossz minőségű ételekből fogyaszt keveset, de korántsem a túlsúly az egyetlen ok, amiért érdemes odafigyelni a helyes táplálkozásra. Lássuk, milyen mellékhatásokkal kell még megküzdeni!

Helyesen-etkezel_0eac232dc4d13bc30493d439eb730ccb

Egész nap fáradt vagy           

Megesik, hogy valaki egész nap fáradt ? még annak ellenére is, ha remek alvó. Egész napos fáradtság, émelygés, szédülés gyötör? Ez azért lehet, mert nem csak az alvás, hanem az evés is ugyanúgy befolyásolhatja az energiaszintet. Alapvetően az étkezés tölt fel energiával, ezért kiemelten fontos a rendszeres, bőséges, vitamindús evés, hogy elláthassuk a napi feladatokat.

 

Gyakran megbetegszel

Akinek gyenge az immunrendszered, nyilván sokkal könnyebben megbetegszel, mint egy egészséges ember ? sőt, valószínűleg tovább is leszel beteg! Mielőtt azonban orvoshoz és gyógyszerek után rohangálnánk, érdemesebb volna több gondot fordítani a megelőzésre! Ráadásul a kalcium, a vas, különböző vitaminok hiánya, vagy éppen a magas koleszterinszint elő is idézhet betegségeket, a csontritkulástól egészen a rákig.

 

Tudatosan táplálkozol

A tudatos étkezés gyakorlatilag azt jelenti, hogy odafigyelünk a helyes mennyiségű szénhidrátra, fehérjékre, ásványi anyagokra, vasra, vitaminokra, és persze igyekszünk egy ideális napi kalóriaszintet tartani. Ezek az adatok a legtöbb termék oldalán már kötelezően fel vannak tüntetve, sőt, az is, hogy mennyi egy felnőtt számára szükséges napi mennyiség, így alapvetően nem nehéz betartani őket. Ha nem megy, akkor persze dietetikus tanácsát is kikérhetjük, aki még személyre szabott étrendet is írhat nekünk.

 

Egészséges ételeket eszel

Belegondoltál már, hogy igazából azt sem tudjuk már, milyen az igazi földieper íze, mivel az ízlelőbimbóink gyermekkorunktól kezdve ki vannak téve mindenféle ízfokozónak? A mű élelmiszereket nem hiába hívják ?junk foodnak?, mivel gyakorlatilag több bennük a műanyag, mint a szervezetnek hasznos finomság. Persze néha egy hamburger kólával még nem bűn, de érdemes róluk lemondani, ha szellemileg és fizikailag is fittek szeretnénk maradni.

 

Higiénikus élelmiszerek

És végül, de nem utolsó sorban, ha már az ember egészségesen étkezik, akkor érdemes abból is a minőségre törekedni. A tisztaság sem utolsó szempont, mivel a zöldségek, gyümölcsök legtöbbje ki van téve a fertőző gombáknak, rovarirtóknak és más vegyszereknek. Ezért ha lehet, kerülni kell a sérült csomagolású élelmiszereket, és amit csak lehet, jó alaposan megmosni fogyasztás előtt!

 

Hozzászólások: