Vannak olyan betegségek, melyek tüneteit jelzi a láb. Hoztunk nektek 8 ilyen tünetet, amire jobb lesz odafigyelni

Ha jobban figyelünk lábainkra, akkor akár a testünkben rejtőzködő betegségekre is fényt deríthetünk. Sokszor olyan problémákról árulkodnak a lábfejek, mint a vitaminhiány, a pajzsmirigy betegsége.
Íme 8 árulkodó jel, amely segít képet kapni szervezetünk egészségi állapotáról.

1. Szőrtelenség

Nem kell úgy kinézzen a lábfejünk, mint a hobbitoknak, de ha rápillantunk és egy szőrszálat sem látunk, akkor keringési zavar állhat a háttérben. Ellenőrizzük a pulzusunkat, keressük meg az ütőeret a bokánk környékén, ha sehogy sem tudjuk kitapintani, akkor forduljunk szakemberhez.

2. Hideg lábak

A pajzsmirigy alulműködés sokféleképpen befolyásolhatja a szervezetünket, így a lábunkra is kihatással van. Ha állandóan hideg a lábfejünk, bármennyi zoknit is húzunk rá, nem akar felmelegedni, akkor bizony a pajzsmirigy lehet ennek az oka. Szintén erre a rendellenességre utalhat a száraz haj és bőr, a fáradékonyság, hirtelen hízás. Érdemes egy orvossal konzultálni ez ügyben.

3. Duzzadt, fájós nagy lábujjak

A fájó, begyulladt, vöröses színű, lüketető nagy lábujjak a köszvényes megbetegedés első jelei. Ennek kezelésére orvosi segítség szükséges.

4. Száraz, hámló bőr

A főként a lábujjak közötti bőrhámlásért, amely égető, viszkető érzéssel párosul, a bőrgomba a felelős. Speciálisan kifejlesztett krémek segíthetnek, de ha nem múlik el a kellemetlen érzés, kérjük ki egy bőrgyógyász véleményét.

5. Kellemetlen lábszag

Ez önmagában nem utal semmilyen komolyabb betegségre, a kellemetlen illatok mögött inkább higiéniai probléma állhat. Nem kell mást tenni, mint rendszeresen mosni a lábakat, gyapot zoknit viselni és szellős lábbeliket viselni, amelyeket naponta nem árt cserélgetni.

6. Nehéz járás

Több probléma is húzódhat a háttérben. Az egyik ok, ha nehezen tudunk állni, a kalciumhiány, vagy annak nehézkes felszívódása, egy csonttörés helytelen összeforrása, vagy pedig anorexia is a lehetséges okok közé sorolható.

7. Izomgörcsök

Ha a lábszárak izmai gyakran görcsölnek be, de korábban nem történt semmilyen erőltető mozgás, akkor valószínű, hogy a szervezet kiszáradása, vízhiánya okozza a bajt, de vitaminok és ásványi anyagok hiánya is húzódhat a háttérben. Érdemes pótolni például a káliumot, a kalciumot, vagy például a nátriumot.

8 . Dermedtség, zsibbadás

Ennek hátterében gyakran a sok ülés áll, egyszerűen elzsibbad a lábunk, olyan, mintha ezer hangya masírozna végig. Súlyosabb esetekben szklerózis multiplex, vagy fibromyalgia is okozhatja, amelyet még most vizsgálnak a tudósok, ismeretlen kórnak is nevezik, nagyon ritka betegség. A stresszérzékenység, vegetatív és hormonális zavarok is kiválthatják az izomfájdalommal, alvászavarokkal, fáradékonysággal, szorongással együtt járó betegséget.
Hozzászólások: