Támad a lepkehimlő!

Támad a lepkehimlő!

Régi-új vírus ütötte fel a fejét és fertőz mostanság az iskolákban, óvodákban. A lepkehimlő, vagy más néven ötödik betegség külön kezelést nem igényel, de azért érdemes odafigyelni a betegség megjelenésekor.

A lepkehimlő egy olyan betegség, amely néhány évig teljesen eltűnik, aztán újra felüti a fejét és akkor járványt okozva támad.

 14520585525477_58760826728444_db

Szerencsére ez a nyavalya a legtöbb esetben egyáltalán nem olyan súlyos, mint más himlős, fertőző betegség, a lefolyása meglehetősen lassú, de nem annyira kellemetlen, mint mondjuk a bárányhimlő.

14520585529600_74333285202991_db

Főleg tavasszal, és télen alakul ki, általában 5-15 éves korú gyerekek körében, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy más korosztályok védettek lennének. Szülők, vagy kisebb csemeték is elkaphatják, ha a nagyobb testvér hazahozza a vírust. Jó hír, hogy aki egyszer megfertőződik az úgynevezett Parvovírus B19-es vírussal, az a hátralévő életében védett lesz. Érdekes, hogy a felnőttek több mint fele pedig rendelkezik a vírussal szemben védelmet nyújtó antitesttel.

A betegség lappangási ideje viszonylag hosszú, hiszen 5-25 napig bujkál a szervezetben. Ilyenkor semmilyen tünetet nem produkál, viszont cseppfertőzéssel, érintéssel tovább fertőz. Ha ez az időszak lejár, akkor jelennek meg a pillangó formát mintázó kiütések az arcon, az orron, sok esetben pedig a karon, lábon, s onnan a test egészén.

Amikor a kiütések megjelennek, akkor már a betegség nem képes másokat megfertőzni. Szerencsére egyáltalán nem viszketnek, inkább élénk pirosak. Az öt évesnél fiatalabbak körében láz és ízületi fájdalom kísérheti a betegséget, de szerencsére négy-öt nap alatt átvészelik a gyerekek.

Az is fontos információ, hogy külön gyógyszeres kezelést nem igényel a gyógyítása, a vírust a szervezet magától is könnyedén legyőzi. Egyedül a várandós nőknél okozhat veszélyt, ezért, akik még a pillangóhimlőn nem estek át, azok kerüljék járvány idején az óvodákat, iskolákat.

Hozzászólások:

One thought on “Támad a lepkehimlő!”

Comments are closed.