Széparcú lányok, akiknek rossz szaguk van!

A minap elhaldt mellettem két ?sajátosan öltözött?, de igen széparcú tizenéves lány, cigarettával a kezükben. Összeomlott bennem a világ, mert olyan visszataszító dohányszag maradt utánuk, mintha egy kocsmai hamutartóból inhaláltam volna.
Elgondolkodtam. Bizony bajban lennék, ha ma kellene párt választanom, mely látszatra manapság pik-pakra megoldható, ám ha azt vesszük, hogy a csajok 50%-a dohányzik, eleve felére csappanna az esélyem. Milyen anyák lesznek a dohányos lányok? Milyen életegészségi kilátásra számíthatnak, egy amúgy is túlszennyezett világban?
Ja, hogy a fiúk? Nos, rajtuk kevésbé csodálkozom, mert nekem a női nem iránt vannak (voltak) illúzióim!
     Megválaszolatlan a kérdés, hogy miért dohányoznak a fiatalok? Feltételezéseim persze vannak! Például a felnőtté válás ?státusszimbóluma?, vagy egy általános  ?modellkövetés? a reklámok nyomán? Esetleg hencegés, lázadás vagy csak a szájszag elleplezése? Kétség kívül, hajdanában a nyitott gyomorszájúaknak fedőszagként a dohányzást ajánlották, mert a bűz ugyan bűz, de legalább rá lehetett fogni a cigarettára! Ma amikor Tic-Tac, vagy a rágógumi  széles körben elterjedt, megfelelőbb megoldásnak tetszik (mégha helyenként illetlen is)!
dohanyzas_57tz452
Az pedig, hogy a cigaretta élvezeti cikk, csak azért nem helytálló, mert kezdetben senki számára nem lehetett az (nem akarom durva szóval példázni az elsőt), mégis a felelőtlenebbek ? élvezetmentesen is ? ?újrázták? a rágyújtást, mígnem ?élvezeti? szükséggé vált. Többüknek lehet, hogy már társasági szokásrenddé, pótcselekvéssé vagy élhető (könnyed) élvezetté vált a rágyújtás, ez azonban nem írja felül, hogy egy szükségtelen és káros szenvedély, mely ráadásul még igen költséges is! De az is lehet, hogy az ?egyenjogúság? valamiféle szimbóluma. Pedig a nemek között akkor lehetne egyenjogúság, ha egyébként az esélyek is egyenlőek lennének! Ám ez sajnos mesebeszéd, ?liberós? propaganda! Mert igazságtalan bár ? de az marad (és az is lesz) ?, hogy egy lánynak jobban kell vigyáznia magára, mivel anya lesz! (Nesze neked egyenjogúság!)
     A dohányzó nők a világ csaknem egymilliárd dohányosának 20%-át teszik ki. Arányuk évről évre folyamatosan emelkedik, szemben a dohányzó férfiak számával, amelynek növekedése már megállt. Az anyák körében figyelemre méltó a koraszülések és egyéb komplikációk növekedése, elsősorban az újszülöttek kárára.
Magyarországon a 18 és 30 év közötti nőknek a fele dohányzik, és évente 16.000 gyermek születik meg úgy, hogy édesanyja dohányzott a terhessége során.

 

Hozzászólások:

2 thoughts on “Széparcú lányok, akiknek rossz szaguk van!”

Comments are closed.