A pisztácia csodálatos hatásai az étrendben

A pisztáciát már évezredek óta ismerjük, azonban csak mostanában kezdünk rádöbbenni, hogy milyen egészséges és jótékony hatásai vannak amennyiben szerepel a mindennapi étrendünkben. Eredetileg Nyugat-Ázsiában őshonos, de ma már Kaliforniában, Mexikóban és Ausztráliában is megtalálható. Az egyik legegészségesebb csonthéjas magnak tartják a mandula mellett, és szintén egyedülálló, hogy egyike annak a két diófélének, amelyet a Biblia is megemlít. Ha még soha nem gondolt arra, hogy a pisztácia egészséges, akkor itt az idő hogy újragondolja korábbi vélekedését.

pisztacia_k-300x156

Íme, a pisztácia néhány jótékony hatása az egészégre és az életmódra

Egészséges szív
A pisztáciáról ismeretes, hogy a rossz koleszterint , az LDL-t csökkenti, míg a jó koleszterint, a HDL-t növeli. Mindehhez nem kell hosszú időn át rengeteg pisztáciát ennünk, hanem elég néhány marékkal, pár héten vagy hónapon keresztül és máris tapasztalhatjuk a jelentős változásokat az egészségünkben. A pisztácia olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint az A és E vitamin, így segíthet a gyulladások leküzdésében, és ezért nagyon hatásos olyan betegségek kezelésben, mint az ízületi bántalmak. Mindezek mellett a vérereket is védelmezi, így segítve a szívbetegségek kockázatának csökkentését.

Egészséges vér
Míg rengeteg élelmiszer tartalmaz B6 vitamint, a pisztácia különösen gazdag forrása ennek a fontos vitaminnak. A B6 a tíz legfontosabb vitamin között szerepel, mivel segíti a hemoglobin képződést. Ez az a fehérje, amelynek fő feladata, hogy a sejtekhez oxigént szállítson a vérkeringésen keresztül.

Egészséges idegrendszer
Mivel a pisztácia nagyon sok B6 vitamint tartalmaz, ezért nem meglepő, hogy az idegrendszerre is rendkívül jótékony hatással van. Az aminosavak fejlődéséhez nélkülözhetetlenek az üzenetküldő molekulák, és a B6 vitamin hozzájárul ezen molekulák létrejöttéhez nagy tömegben. A B6 a mielin kialakulásában is segít, amely körbeveszi az idegrostokat, így szabályozva a kommunikációt az idegek között.

Egy répa naponta?
Gyerekként mindenkinek azt mondták, hogy milyen fontos sárgarépát enni. Valószínűleg a szüleinktől hallottuk, hogy a répa a látásnak nagyon jót tesz. Ez így igaz, szüleink nem hazudtak. Azonban van egy új csemege, amivel a szemünk egészségét megőrizhetjük ? és ez természetesen a pisztácia!

 

A pisztácia két karotinoidot tartalmaz, amik általában nincsenek meg más csonthéjas magvakban. Ez a két komplex összetevője a luteinnek és az zeaxantinnak, amelyek védelmező antioxidánsokként működnek, oltalmazva a szöveteket a szervezetben a szabad gyököktől. A szabad gyökök összefüggésbe hozhatók az öregedés mellett a ráncokkal, a rákkal, a szívbetegségekkel és a vaksággal is. A pisztácia, a benne található karotinoidoknak köszönhetően segít a látóidegeknek a látássérüléssel megküzdeni, így csökkentve a vakság esélyét, csakúgy mint ahogy a sárgarépa is teszi, csak ebben az esetben a pisztácia ízletesebb, mint a répa. Kutatásokat már végeztek ebben a témában, de még csak az USA-ban.

Hozzászólások: