Ha azt akarod, hogy a gyermeked önálló legyen, hagynod kell, hogy ezeket a dolgokat egyedül tegye!

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének, de sajnos sokan arra is képesek, hogy olyan feladatokat végezzenek el amit a gyereknek kell megoldania.

A pszichológusok szerint a most következő 7 dolgot soha ne végezzük el a gyerek helyett, mert, ha igen akkor passzív, határozatlan gyereket fogunk nevelni.

1. Ne készítsük el a gyerek házi feladatát

Ha a gyerek segítséget kér, akkor próbáljuk meg őt rávezetni a megoldásra, de ne mi oldjuk meg helyette a feladatot. A gyerek meg kell oldja egyedül, ki kell javítsa a hibáit. Miért is akarna egy gyerek a nehezebb házi feladatot elkészíteni, ha az anyja mindent elvégez helyette?

2. Ne mondjuk meg kik legyenek a barátai

A szülők könnyen összebarátkoznak egy – egy csésze kávé vagy tea elfogyasztása közben, amíg a gyerekek a szobában játszanak. Előfordul olyan eset amikor a gyerek nem szereti ezeket a játszótársakat. Hagyjuk, hogy a gyerek döntse el, kik legyenek a barátai.

3. Ne szóljunk bele a gyerekek közötti konfliktusokba

Ha egy szülő azt látja, hogy egy másik gyerek beleköt a gyermekébe, akkor mindjárt közbe akar szólni. Vegyünk erőt magunkon és ne szóljunk bele a gyerekek dolgaiba. A gyerek képes arra, hogy megoldja az apró problémákat, ha pedig nem akkor a szülő meg kell tanítsa erre.

4. Ne takarítsunk a gyerek szobájában

Mindenki azt szereti, ha van egy olyan hely ami csak az övé és a gyerekek sem kivételek ez alól. Ha bemegyünk a gyerek szobájába és gyorsan összeszedjük a játékokat akkor a gyerek lusta lesz és nem fogja érdekelni a rendetlenség. Sőt valakinek tetszik a cseléd szerep? A gyereket már kicsi korában hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy vigyázzon arra amije van, így sokkal könnyebb lesz mindenkinek.

5. Ne válaszoljunk a gyerek helyett

” Hány éves vagy? “- Mi már 12 évesek vagyunk.
Nevetséges, ugye? A szülők annyira félnek attól, hogy a gyerek helytelenül fog válaszolni, hogy inkább ők válaszolnak helyette. Akkor, hogy lesz a gyerek önálló? A pszichológusok véleménye szerint amikor a szülő válaszol a gyerek helyett akkor a szülő ellenőrizni akarja a gyereket. Ez nem helyes.

6. Az iskolában nem a szülőnek kell teljesítenie

A szülő feladata a gyerek nevelésben az, hogy olyan diákot neveljen akit érdekelnek az okok. Hagyjuk, hogy a gyerek boldoguljon egyedül a rossz jegyekkel és alakítson ki ő saját maga kapcsolatot a tanárokkal. Hagyjuk, hogy a gyerek kijavítsa a hibáit.

7. Ne válasszuk ki a gyerek helyett a délutáni foglalkozásokat

Sok szülő próbálja azt ráerőszakolni a gyerekére, amit neki nem sikerült megvalósítania.
Van aki azért járatja táncórára vagy balettórára a gyereket, mert ő mindég arról álmodott, hogy balerina lesz és nem sikerült ezt elérnie. Ha ezt tesszük a gyerekkel, akkor nem engedjük, hogy egyedül döntsön arról, hogy ő mit szeretne. Hagyjuk, hogy ő döntsön, mivel szeretne foglalkozni.

Ha szeretnétek felelősségteljes és önálló gyerekeket nevelni, akkor a fentiekben felsorolt tanácsokat át kellene gondolnunk.

Hozzászólások: