Mindenki 2 okj képzést végezhet el teljesen ingyen – ezek közül válogathatsz! – ITT ORSZÁGOS LISTA!

2 OKJ képzés mindenkinek ingyen jár – így lehet rá jelentkezni!

Az új törvények értelmében 2 okj képzés mindenkinek ingyen jár, ezt már hallottuk többször, de nem lettünk okosabbak tőle!Hol vehetem ezt igényebe? Hogyan járhatok ingyen OKJ tanfolyamra?Tényleg mindenkinek jár kivétel nélkül a 2 ingyenes okj?Bármilyen tanfolyamot választhatok ingyen? Fontos kérdésekre kaphatsz választ a cikkben!
AZ új törvény 2015. júniusában lépett életbe, melynek értelmében nem csak hogy két okj tanfolyam jár ingyen mindenkinek, hanem az életkori kikötést, a korhatárt is eltörölték.
Nem választhatunk bármilyen tanfolyamot ingyen!Sok ilyen oktatással foglalkozó iskola honlapján csalódhatunk, ugyanis általában vannak ingyenes helyek, de azok pillanatok alatt betelnek és utána már csak akkor járhatunk a tanfolyamra ha fizetünk érte.Azt is érdemes tudni, hogy az Országos Képzési Jegyzékben szereplő minden tanfolyam nem elérhető a különféle iskolák repertoárjában.
Mi a különbség a felnőttképzés, a felnőttoktatás és az okj tanfolyamok között? Erről itt olvashatsz bővebben >>>
FELNŐTTKÉPZÉS, FELNŐTTOKTATÁS, OKJ TANFOLYAM
Mit jelent esti, nappali vagy levelező tagozatra járni?
A nappali oktatás lényegében azt jelenti, hogy újra visszaülsz az iskolapadba, mint egy kisdiák, akár már reggel 8 órától kezdve, de vannak olyan iskolák, ahol délutáni oktatások is vannak.Nappali oktatásra a legtöbb esetben 1990. január 1-jén vagy azután született diákok járhatnak de vannak olyan iskolák, ahol nincs felső korhatár.
Esti oktatásra azoknak érdemes járni, akik meglévő munkájuk mellett tanulnának.
A levelező tagozat azt jelenti, hogy havi 1 alkalommal tömbösítve tanulunk, általában ez egy teljes szombati napot jelent, de van ahol pénteket és szombatot jelent.Korlátozott lehetőség abból a szempontból, hogy természetesen ne minden szakmát tanulhatunk meg ilyen formában.
Diákigazolványt mindhárom esetben kapunk, de van amikor csak korlátolt kedvezményeket jelent!
Mely esetekben járhatok ingyenes okj képzésre?
A júniusi törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes, korhatárra való tekintet nélkül, tehát mindenkinek!Elviekben 25 éves korig lehet nappali képzésen tanulni – akkor is, ha már van OKJ-s papírotok!!!De a legtöbb iskola a második szakmát már esti vagy levelezős képzésben engedi a diákoknak.
2 támogatott szakmát szerezhetsz ingyen, vagyis ha már járták fizetős okj tanfolyamra az nem számít bele!
Melyik tanfolyamok végezhetők el ingyen!
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keresője segít az ingyenes képzések megtalálásban!ITT megadhatjátok, melyik képzés érdekelne benneteket és akkor kiadja, milyen szakképzési centrumokban indítanak olyat – ingyenesen.
Itt keresgélhetsz az ingyenes okj tanfolyamok között >>> OKJ TANFOLYAM KERESŐ
Lehet, hogy mégis fizetnem kell?
A tanfolyamért semmi esetben nem kell fizetned, de sajnos rejtett költségek felmerülhetnek! Ilyen például a a tankönyvek és szükséges segédanyagok ára.Ha megbuksz a vizsgán, akkor a pótvizsgáért is fizetni kell. Vannak iskolák, képzési helyek ahol 20-30 ezer forintos működési támogatást kérnek a diákoktól, azoktól is akik ingyenes képzésre járnak.
Hozzászólások: