Samina Shah, egy fiatal muszlim nő, aki könnyekkel küszködve emlékszik arra a napra, amikor betöltve az öt évet, nem a születésnapját ünnepelte, hanem egy olyan rituálé főszereplője volt, amely egy szenvedéssel és bántalmazással teli élet kezdetét jelentette.

1000_kep-forrasa-http-www-mixonline-hu_406649_20150906_111505

Az áldozat emlékeiben ma is él az a pillanat, amikor szépen felöltözve azt hitte, hogy gyerekkorának ötödik évét ünneplik, viszont ami következett, egész életében nyomot hagyott maga után: férjhez adták.

Samina beszámol arról, hogy nem volt része a gyerekkorban, nem tudja, mit jelent az, hogy játszani, hiszen megfosztották őt a kislánykorral járó jogoktól. Tisztában van azzal, hogy az ilyen szokásokat ki kell tiltani, ugyanis ellenzik az iszlám vallás tanításait. Hozzátette, hogy akár bűncselekménynek is nevezhető, hiszen semmi olyan tanítás nem létezik, ami indokolná a lányok ilyen fiatalon való férjhez adását.

13 éves korában kénytelen volt abbahagyni az iskolát, ennek ellenére sikerült felépíteni karrierjét, azonban egy pillanatig sem felejtette el az elszenvedett veréseket és visszaéléseket, főleg rokonainak abszurd szavait, miszerint minél többet szenved egy nő, annál nagyobb jutalomban részesül halála után.

Egy évvel később, 14 évesen egy másik szertartáson ment keresztül, ami arra kényszerítette, hogy férjéhez költözzön Pakisztánba. Ami ezután következett, az volt az igazi dráma: Samina számos verés áldozata volt, és férje évekig zárva tartotta a házban.

20 éves korában terhesen maradt, és visszatért Nagy-Britanniába, és férje szavainak ellenére folytatta tanulmányait. 17 évvel később pedig elhagyta férjét, majd szüleinél keresett menedéket, azonban ők elűzték saját otthonukból. A történet kétségbeesésre és öngyilkossági gondolatokra késztette a nőt. Elmondása szerint szándékában állt a keresztény vallásra való áttérése, ugyanis a vallását hibáztatta a történtekért.

Mosolyognia is tilos volt, hiszen úgy tartották, hogy csak a könnyű nők mosolyognak. Végül felfedezte az iszlám vallás valós tanításait, amelyből nem hiányoznak a nők jogai. Végül egy pap nyújtott neki segítséget és védelmet, amely teljesen megváltoztatta a szomorú történeten keresztül átment Saminát, és mentorrá vált a kétségbeesett muszlim nők számára.

A brit hatóságok jelentése szerint 2014-ben a hasonló helyzetben levő nők száma meghaladja az 1400-at és úgy tűnik, hogy még körülbelül 6 000-et nem ismernek el kényszerházasságként.