Nyoc üveg kókuszlevet ivott minden nap, mentővel kellett beszállítani, ezért

Mindannyian tudjuk, hogy a kókuszvíz egészséges és sok olyan előnnyel jár, amelyek hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez. Azonban, mint minden mást, mértékkel kell fogyasztani, mert a túlzott fogyasztás komoly szövődményekhez vezethet. Dr. Justin Hakimian és csapata által vezetett  friss tanulmány,  megvizsgálta egy 42 éves férfi esetét, aki abnormális szívritmussal szállítottak kórházba kókuszvíz fogyasztása után.

 

A férfi teniszezés közben megivott egy üveg kókuszvizet. Ezután tudatvesztéssel került kórházba, amikor az orvosok gyenge szívverésének és hipotenziónak tulajdonítottak. Egyébként kiderült, hogy rendszeresen 8 palack kókuszvizet fogyasztott naponta.

A kókuszvíz káliumban gazdag, ezért az orvosok megnövekedett káliumszintet találtak a páciens vérében. Annak ellenére, hogy tudjuk, hogy a szervezetünknek szüksége van erre az ásványra a megfelelő működés érdekében, túlzott mennyiség egészségügyi problémákat okozhat, beleértve az aritmiát és a kamrai fibrillációt, amelyek közül mindkettő végzetes lehet, ha nem kezelik.
Az Orvostudományi Intézet szerint az ajánlott napi káliumadag 4,7 mg. felnőttnek. A tudósok azonban még mindig bizonytalanok, hogy mi az a maximális kálium mennyiség, amelyet az emberi test még fel tud dolgozni. A vér káliumszintje ugyanis bizonyos esetekben emelkedhet.

A káliumszint növekedéséhez vezető tényezők a következők:

  • Az izomszövet lebontása (rabdomiolízis)
  • Vörösvértestek lebontása (hemolízis)
  • Ellenőrizetlen cukorbetegség
  • Addison-kór (mellékvese betegsége)
  • Olyan gyógyszereket, mint a béta-blokkolók, az ACE-gátlók és néhány antibiotikum, például a penicillin
  • Égések és trauma
  • vesebetegség

A fent említett eset alanya az izommunka következtében megnövekedett káliumszintet mutatott, ami az izomterhelés, az erőteljes testmozgás és a forró időjárás hatásának köszönhető. Ez az emebr 5,5 mg káliumot fogyasztott kókuszvízzel, amely az orvosok szerint kórházi kezelést eredményezett. Ez az állapot vesekárosodást is okozhat.

Szerencsére a páciens állapota gyorsan javult, miután megkapta a szívritmus-szabályozót – szívműködése normalizálódott káliumszintje mellett. A vesék és az izmok is normálisan működtek.

A kókuszvíz magas káliumszintjét és annak veszélyeit egyéb vizsgálatok is vizsgálják.

Az egészségügyi szakértők határozottan azt ajánlják, hogy a vesebetegségben és a szívbetegségben szenvedők ne fogyasszák, különösen akkor, ha a test elektrolitszintje jelentősen csökken, például izzadással járó tevékenység végzésekor. A kókuszvíz alacsony az elektrolitokban és nem tudja megfelelően hidratálni a testet ilyen körülmények között.

 A kókuszlé egészséges és javasolt is fogyasztani, de csak módjával. Ha szeretnéd élvezni az előnyeit és elkerülni az egészségügyi kockázatot, korlátozd napi bevitelét egy pohárra és minden rendben lesz!
Hozzászólások: