TÜKÖRTESZT: ETTŐL FÜGG, HOVA HÍZOL!

Vedd szemügyre elfogulatlanul a tested, és figyeld meg, hogy hol halmozódott fel a legtöbb zsír rajtad. Már ez önmagában sokat árul el az életmódodról, de azt is megtudhatod, hogy miként szabadulhatsz meg a zsírpárnáktól. A tudósok megfigyelése szerint ugyanis, az elhízásnak 6 típusa van, s mindahánynak más-más az oka.  

Esetedben a túlsúlyt az ételek okozzák. Ez a legáltalánosabb oka az elhízásnak; nagy mennyiségű, szénhidrátokban, cukorban dús ételek, italok. Az is közrejátszhat, hogy ülőmunkát végzel, s mindeközben is kalóriadúsan étkezel. Ahhoz, hogy megszabadulj a plusz kilóktól, mindenképp változtatnod kell az étrendeden. Próbáld csökkenteni az elfogyasztott ételmennyiséget, hagyd ki a cukrokat és tornázz legalább napi 30 percet.

2. TÍPUS: MOZGÁSHIÁNY: AKTIVIZÁLD MAGAD ÚJRA!

Erre a testtájékra hízol, ha régen rendszeresen mozogtál, de már nem sportolsz olyan aktívan. Számodra most az a legfontosabb, hogy rendszerességet vezess az étkezéseidbe. Minden nap ugyanabban a meghatározott időpontban étkezz, két étkezés közt ne teljen el túl sok idő, s az étrended értékes tápanyagokból, egészséges élelmiszerekből álljon.

3. TÍPUS: STRESSZEVŐ LETTÉL

Ez a fajta elhízás a szorongás, depresszió, stressz következménye. A depresszió állapota mágnesként vonzza a csokoládét, és a sok édességet – vélhetően Te is jóval több édes nasit eszel, mint lehetne a napi energiaszükségletedhez képest, ami miatt egyre nagyobb zsírtartalékot képez a tested. Az első számú megoldás esetedben, a mozgás. A tornázással két legyet is üthetsz egy csapásra: a mozgás enyhít a depresszión, megszabadít a túlsúlytól, és ahogy karcsúsodsz, úgy lesz egyre több sikerélményed, egyre jobb a hangulatod is.
Tudtad? A stresszes helyzetek (például fizikai megrázkódtatás) növelik a krómveszteséget és krómhiányhoz vezethetnek, különösen, ha a napi bevitel amúgy is alacsony. Tudd meg, milyen hatással van az egészségedre a króm!

4. TÍPUS: ANYAGCSERE OKOK A HÍZÁS MÖGÖTT

Hasra, „gyomorra” hízol? Ez bizony tipikusan metabolikus problémára utaló jel. Gondolj csak bele: valószínűleg Te vagy az az alkat, akinek mindig akadnak lelki problémái, amelyekről pótcselekvéssel, evéssel, alkohollal igyekszik megfeledkezni. Esetleg légzési nehézségeid is vannak, idő elteltével pedig a külső kivetítőid is elárulják a problémád, a bőröd, hajad, a vonásaid is megváltoznak.

Kezd el mihamarabb a májtisztítást. Miért? A májban nincsenek idegek, nem tud fájdalommal jelezni, ha baj van, ezért nagyon fontos az intő jelek felismerése!
Plusz egy apróság, amire nem is gondolnál, pedig nagyon fontos: emeld meg a napi vízfogyasztásod.

5. TÍPUS: GLUTÉNES KÖVÉRSÉG

Sokunk szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni a glutén tartalmú élelmiszereket. A gluténérzékenység, és a hozzá tartozó elhízás már fiatal korban jelentkezhet, de nagyon gyakori a probléma a változó korba lépő, vagy hormonproblémákkal küzdő hölgyek körében is. A köznyelvben körte típusnak nevezik ezt az alkatot – bármilyen nevet is adunk neki, ha te is ide hízol, a legnagyobb ellenséged a hosszas ülőmunka, a dohányzás, az alkoholfogyasztás. Váltsd le az eddig használt ételeidet, alapélelmiszereidet lisztmentesre, s ha már itt tartasz, ne halogasd tovább az életmódváltást sem (a súlyzós edzések kimondottan erre a típusra valók). Étrended legyen lúgosító.

6. TÍPUS: KERINGÉSI ZAVAROK MIATTI ELHÍZÁS

Nem csak a túlsúly utal rá, de a bedagadt, ólomnehéznek érzett lábak, az egyre látványosabb seprűvénák, visszerek, hajszálerek is. Terhesség alatt is gyakran előforduló probléma, de a legtöbb esetben öröklött tényezők állnak mögötte. A lépcsőzést, vagy a rendszeres futást szokták ajánlani rá – kivéve, ha tényleg visszeres problémáid vannak, mert akkor sokkal kíméletesebb mozgásformákra van szükséged, mint amilyen az úszás, vagy a mértékletes sétálás.
Az is előfordulhat, hogy valamilyen a családból „hozott” helytelen étkezési szokást követsz, s ez hat ki a súlyodra és az életedre. Őszintén vizsgáld meg ennek és a változtatásnak a lehetőségét. Sajnos a kalóriaszegény étrend és az erősítő gyakorlatok az első időkben számodra nem hoznak látványos változást, ezért másokhoz képest rengeteg türelemre és kitartásra van szükséged. Az alábbi 3 természetes segítőtársat pontosan emiatt ajánlom!
1. Vizesedsz? Ha a tested körvonalát nemcsak a zsírpárnák rontják, hanem a felesleges vizek is, akkor jusson eszedbe a petrezselyemtea,  amely természetes módon elvezeti azt a szervezetedből.
2. Régi, bevált módszer kell? Itt a dédanyáid recpetje, almaecet éhgyomorra kevés vízzel.

Hozzászólások: