Nők, akik több színt látnak az átlagosnál!

rainbow_eye_by_soniaflores1610

Hallottunk már olyanokról, akik színtévesztők vagy színvakok: ők kevesebb színt látnak sokunknál. De mi van azokkal, akik több színt látnak?

Az emberi szemben többmillió részecske, úgynevezett csapfotópigment található, amelyek révén színeket látunk. Akiknek ?normális? látása van, azok a három különböző típusú csap révén körülbelül egymillió különböző színt látnak.

Egyes madarak, rovarok, halak vagy hüllők szemében egy negyedik fajta csap is van, amely a színlátást az ultraibolya tartományba is elcsúsztatja. Míg az evolúció ezen negyedik csapot összességében kitörölte az emlősök szeméből, vannak olyan emberek, akiknek szemében ez a negyedik csap előfordul. Ilyen például Concetta Antico, az a képzőművész, akinél 2012-ben diagnosztizálták ezt a tetrakromancia nevű állapotot.

A tetrakromancia csak nőkben alakulhat ki, mivel nekik van két X kromoszómájuk, a gazdagabb színlátás pedig csak akkor alakul ki, ha mindkét kromoszómán egyszerre alakul ki az ehhez szükséges génmintázat. Ugyanez rejlik annak háttérében is, hogy a férfiaknál miért esélyesebb a színvakság: mert gyakorlatilag nincs biztonsági másolatuk akkor, ha az egyik kromoszómán sérül az ezért felelős biológiai adat.

Hozzászólások: