A NAGY TÜKÖRTESZT: AMILYEN AZ ALAKOD, ÚGY KELL FOGYNOD!

Akár­mennyit is mutat a mér­leg, a test­fel­épí­té­sünk sze­rint három ka­te­gó­ri­ába tar­to­zunk. Aki pedig azt is tudja, hogy me­lyikbe, az könnyeb­ben, ha­té­ko­nyab­ban dob­hatja le a fe­les­le­get. Mu­tat­juk a három cso­por­tot, és azt is el­árul­juk, ho­gyan se­gíti a fo­gyást, ha si­ke­rül azo­no­sí­ta­nod a test­tí­pu­so­dat.

EKTOMORF

620x0-67

Az ebbe a testtípusba tartozók nem különösebben izmosak, végtagjaik pedig hosszúak. Sok közöttük az úgynevezett „vékony kövér” („skinny fat”) is – ők azok, akiknek a súlya viszonylag alacsony, a ruhamérete is kicsi, a testzsírszázaléka mégis magas.

Gyors anyagcseréjüknek köszönhetően nehezen híznak meg, így akár sokat is ehetnek. Nem látszik rajtuk a testzsír, és vékonyak a csontjaik. Mivel csak korlátozott mértékben tudnak izmot építeni, érdemes az edzéseik során külön is odafigyelniük az erősítésre.

Ami az étrendet illeti a legjobb, ha minőségi zsírokat esznek, és ehhez étkezésenként körülbelül 25-30 gramm fehérjét fogyasztanak el, jó minőségű, lassan felszívódó szénhidrátok társaságában. Napi négy étkezéssel, és egy edzés előtti kisétkezéssel érdemes számolni, míg az edzés nélküli napokon három főétkezés jár. A reggelid legyen olyan tartalmas, hogy kibírd vele ebédig. Ha mindenképp ragaszkodsz az uzsonnához, akkor az ebédből vegyél vissza egy kicsit.

MEZOMORF

620x0-68

A mezomorf alkatú ember arányos, és nagyon könnyen épít izmokat. Hízni és fogyni is könnyen tud, jó a tartása. Általában hosszú a felsőteste, és rövidek a végtagjai, a mezomorf alkatú nők teste általában sportos, atlétikus. A robbanékonyságot követelő sportokban jók, épp az izomzatuknak köszönhetően. Jó nekik a kitartást igénylő, közepes tempójú edzés, de a nagy intenzitású, intervallumos edzés is. A pilates és a jóga jó kiegészítés lehet, mivel nyújtja az izmaikat.

A lehető legtöbb zsír leadásához és a lehető legtöbb izomtömeg építéséhez a mezomorfoknak egészséges zsírsavakat és mérsékelt mennyiségű szénhidrátot érdemes fogyasztani. A fehérje- és aminosav-fogyasztást jól kell időzíteni: edzés előtt nassolás helyett a legjobb, ha csak egy csésze zöld teát vagy kávét fogyasztasz délután. Vacsora előtt és lefekvés előtt viszont nassolhatsz valami egészségeset.

ENDOMORF

620x0-69

Az endomorf alkatúak általában kerekebbek és puhábbak az átlagnál, és könnyebben szedik fel a zsírt. Telt alakúak, és sokat küzdenek a zsírszázalékukkal is. Néha nehezen azonosítják a testtípusukat, és nehezen fogadják el, hogy lassú anyagcseréjük miatt valóban nehézkesebben fogynak le.

Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden endomorfnak kötelezően túlsúlyosnak kellene lennie – csak annyit, hogy jobban oda kell figyelnie a testére. Ha nem szívesen mozog, akkor is el kell mennie edzésre, ha lassú az anyagcseréje, akkor olyan ételeket kell fogyasztania, amelyek felpörgetik azt. A legjobbak számára a magas intenzitású edzések, például a HIIT és a CrossFit, de a súlyzós edzés, és a kitartást igénylő, közepes intenzitású mozgásformák is megfelelőek.

HA ILYEN AZ ALKATOD, EGYÉL SOK EGÉSZSÉGES ZSÍRSAVAT ÉS FEHÉRJÉT, ÉS KORLÁTOZD A SZÉNHIDRÁTBEVITELT, EZZEL TUDOD A LEGJOBBAN EGYENLETESEN TARTANI A VÉRCUKORSZINTEDET.

A tartalmas reggelit lehetőleg a felkelés utáni 45 percben fogyaszd el. Közvetlenül edzés előtt és után ne egyél semmit, az uzsonnát pedig akkorra időzítsd, amikor a legjobban megéhezel, és legalacsonyabbra esik vissza az energiaszinted.

Hozzászólások: