Komolyan? ne mobilozz az ágyban!

Ismerősen hangzik a következő? Fél tizenkettő van. Egy barátod épp most írta ki Facebookra, hogy nem tud elaludni. Tovább pörgeted a posztokat a faladon? és egyszer csak észreveszed, hogy elmúlt hajnali egy ? te pedig éberebb vagy, mint bármelyik percben, amit aznap munkával töltöttél?

kutyu

Függővé vált világunkban igazán rossz hír lesz, de szembe kell vele néznünk: egyre több és több tanulmány mutatja ki, hogy a kütyük a jó alvás ellenségei. Legutóbb például 9846 tinédzsert vontak be egy kísérletbe Norvégiában. Fel kellett jegyezniük, mennyit és hogyan alszanak illetve mennyit és hogyan használnak kütyüket. Az eredmény? Kiderült, hogy minél többet használják az elektronikus eszközöket, annál gyakrabban adódtak nehézségeik. A legérzékenyebb időszak az elalvás előtti egy óra volt.

?Szinte minden fiatal beszámolt arról, hogy legalább egy kütyüt használ a nap utolsó órájában? ? írta a tanulmányt jegyző norvég tudós. ?Ezeknek az eszközöknek a tartós használata egyértelműen elalvási nehézségeket okozott és minél többet használták őket, annál gyakrabban alakult ki alvás-deficit, kialvatlanság.?

Hiába próbálod mentegetni magad: ?egy gyors Angry Birds vagy Szókereső még belefér? ? a számok nem hazudnak.

De mi a gond a kütyükkel?

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a képernyők kibocsátotta kék fény befolyásolja az agymelatonin- (az alvási ciklust irányító hormon) termelését. Ez egyből meg is magyarázza az olyan alkalmazások sikerét, mint például a ?Twilight?, amely automatikusan lecsökkenti a telefon fényerejét a napszaknak megfelelően. (A Twilight már közel 70 000 pozitív értékelést kapott a Google Playen.)

De ez még csak a kezdet! Könnyen lehet, hogy az elektromágneses sugárzás, amelyet kütyüjeink keltenek számos más káros hatás mellett az éjszakai álmatlanságért is felelősek. Ráadásul a lefekvés előtti médiafogyasztás tovább meríti testünk és szellemük egyébként is kimerült akkumulátorait. Más szavakkal élve: nem csak a kék fény melatonin-csökkentő hatása ésa káros sugárzások és dolgoznak a kipihent ébredés ellen, de az is, amit a kütyükkel csinálunk. A fontosnak tűnő hírek, ismerőseink életének történései, de még az Angry Birds is növelik a koncentrációt, a stresszt, ami elalvás előtt különösen káros lehet.

A kérdésben további kutatások lesznek még szükségesek. Úgy tűnik, egy olyan téma felszínét kapargatjuk, ami alapvető szinten befolyásolja életünk alakulását és amely teljes mértékben beleolvad hétköznapjainkba ? mégis alig tudunk róla valamit. Kinek állhat érdekében, hogy ezek a kutatások ne szülessenek meg? Vajon megtudhatjuk az igazságot valaha?

Mit tehetsz mégis, hogy visszatérjenek éjszakáid a normális kerékvágásba? Például olvass -és lehetőleg papírból, ne e-olvasón? Estére csökkentsd a fényerőt és próbáld megállni, hogy ?még egyszer utoljára? felnézz a Facebookra. Ezzel máris sokat tettél a következő napod sikeréért. Ugye milyen egyszerűnek tűnik?

Oszd meg ismerősieddel ezt a cikket, ha úgy sejted, van, akinek hasznos lehet ez az információ!

Hozzászólások:

4 thoughts on “Komolyan? ne mobilozz az ágyban!”

Comments are closed.