MINDEN ESTE KÁPOSZTALEVÉLLEL BOROGATTA A TÉRDEIT. ALIG HITTE EL, AMIKOR ELMÚLTAK A FÁJDALMAI!

Van, aki azért nem kedveli a káposztás ételeket, mert felpuffad tőlük, de ezenkívül a káposzta sokféle, egészségre jótékonyan ható tápanyagot, vitamint tartalmaz. Egyes tanulmányok szerint még a cukorbetegséget és a szívproblémákat is meg lehet előzni a zöldség segítségével.

CSÖKKENTI A FÁJDALMAT

A káposzta levelének gyulladáscsökkentő hatása van, és ezáltal az égető, lüktető fájdalomérzet is mérséklődik. A Missouri Egyetemen végzett kutatások alapján megállapították, hogy a káposztalevélben apigenin nevű flavonoid van, amely gyulladáscsökkentő hatóanyaggal rendelkezik. Így, amennyiben fájdalmat érzünk testünk bizonyos részein, főként a végtagjainkban (térd, váll, könyök, boka), akkor készítsünk borogatást.

Mossunk és szárítsunk meg egy egészséges káposztalevelet. Enyhén zúzzuk össze, majd tegyük rá egy tiszta gézre, helyezzük rá a fájós testrészre, és rögzítsük. Hagyjuk magunkon egész éjszakára, másnap pedig készítsünk friss borogatást. Bármilyen típusú káposzta levelet használhatunk, a leghatásosabb mégis a lilakáposzta levele. Ugyanis ebben a fajta káposztában jelen van az antocián nevű, a vízben oldódó színanyag, azaz pigment, amely hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez.

A káposzta polifenol-tartalma pedigmérsékli a magas vérnyomást, és védi a szívet is. Hogy az utóbbi esetben a hatás érvényesüljön, nyersen kell nagy mennyiségű káposztát fogyasztani, saláta helyett is érdemes a káposztát választani. Főzve is felhasználhatjuk, naponta legalább két evőkanállal együnk meg belőle, de ha szintén naponta megiszunk egy bögre káposztalevet, azzal is sokat teszünk szívünk egészségéért.

A savanyú káposzta kitűnő emésztésserkentő. A benne található probiotikumok segítenek abban, hogy a vitaminok és ásványi anyagok könnyebben felszívódjanak, ezért érdemes enni ezt a finomságot, akár magára is.

Az Amerikai Cukorbetegek Egyesülete szerint a káposzta fogyasztásával a 2-es típusú cukorbetegek esetében lassítani lehet a glükóz felszívódását, ezáltal akadályozva meg, hogy még súlyosabbá váljon a kór. Azt tanácsolják a cukorbetegeknek, hogy egy héten legalább háromszor fogyasszanak el egy tál nyers káposztát, naponta kétszer igyanak káposztalét, de főzve is ehetnek belőle, meglocsolva citromlével, hogy még finomabb legyen az íze.

A káposzta a sebek összeforrását, begyógyulását is serkenti.Ennek érdekében mossunk meg egy levelet, vágjunk csíkokat belelő, akkorákat, mint egy sebtapasz, ezután tegyük be 5 percre a sütőbe száradni. Majd ezután erősítsük a sebre, és 4–5 óránként cseréljük ki.

A körmök mentén begyulladt, gennyes lábujjakat is kezelhetjük káposztalevéllel. Ez esetben is borogatást kell készíteni, amit rögzíteni kell a problémás területre, és egy éjszakára rajta hagyni. Másnap cseréljük ki a kötést.

Hozzászólások: