Mi jelzi, ha valaki 30 napon belül meghal?

Nagy-Britanniában szakértők egy 29 elemből álló listát állítottak össze, amely alapján megállapítható, hogy egy idős vagy beteg embernek körülbelül egy hónapja van hátra – írja a The Telegraph.

A lista használatával megelőzhető lenne, hogy a haldoklók felesleges, sokszor kellemetlen és költséges vizsgálatokat és kezeléseket kapjanak.

A halál nem gyógyítható, bár kétségtelen, hogy az élet mesterségesen még olyan idős és beteg emberek esetében is meghosszabbítható ma már, akiknek semmi reményük a gyógyulásra. Nagy-Britanniában most egy olyan listát állítottak össze orvosok, amelynek alapján nagyjából eldönthető, hogy egy beteg harminc napon belül meg fog-e halni.

A lista használatával megelőzhető lenne, hogy haldokló betegek kerüljenek aktív kórházi ágyakra, és szeretteiktől távol, esetleg egy kellemetlen beavatkozás közben leljék halálukat. Ha a teszt alapján egy betegről kiderül, hogy körülbelül egy hónapja lehet hátra, a fölösleges és költséges vizsgálatok és a szenvedést hosszabbító kezelések helyett inkább mód nyílna arra, hogy a beteg hazamehessen, és elbúcsúzhasson szeretteitől.

A teszt 29 indikátort tartalmaz, köztük az életkort, az elesettséget, gyengeséget, a betegséget, a mentális problémákat, a korábban előfordult életveszélyes állapotokat, a pulzusszámot. Ezeknek a feltérképezésével megjósolható egy betegről, hogy meg fog-e halni 30 napon vagy 12 héten belül. Ha a teszt pozitív, tehát a beteg közel jár élete végéhez, lehetőség nyílik arra, hogy az eredménytelen, és ebben az állapotban már fölösleges aktív kezelések helyett alternatív kezeléseket, palliatív, életvégi terápiát kapjon. 

Still life with human skull on ashes in the forest

A halál nem gyógyítható, bár kétségtelen, hogy az élet mesterségesen meghosszabbítható

“Halogatni az elkerülhetetlent: ez fenntarthatatlan, és az agresszív életmentő beavatkozások rengeteg pénzbe kerülnek” – mondja a lista összeállításában közreműködő egyik orvos. “Ilyen esetekben az életmentő beavatkozások valójában nem mentenek életet, csak a halál idejét tolják el, rontják a beteg életminőségét, ráadásul befolyásolják a hozzátartozók gyászát. Minden szereplő számára frusztrációt jelentenek.”

A teszt kiindulópontja lehetne a halálról, a gyógyíthatatlan betegségről való őszinte kommunikációnak is. A tesztet a kutatók 112 szaktudományosan elfogadott cikk alapján állították össze. Egy megbízható eszköz sokat segítene az orvosoknak és a nővéreknek, akik ilyen helyzetekben igen nagy nyomás alatt vannak – elsősorban a családtagok, de a társadalmi elvárások miatt is. Ennek a nyomásnak engedelmeskednek akkor, amikor minden eszközzel, és minden áron megpróbálják meghosszabbítani a betegek életét. 

A teszt azonban olyan bizonyosságot adhat a közeljövőben bekövetkező halálról, ami jobb belátásra bírhatja a hozzátartozókat is: nincs szükség a költséges és fájdalmas vizsgálatokra és beavatkozásokra, hanem itt az ideje, hogy elbúcsúzzanak, és rendezzék még függőben levő ügyeiket, és készüljenek fel a szomorú eseményre.

Hozzászólások:

3 thoughts on “Mi jelzi, ha valaki 30 napon belül meghal?”

Comments are closed.