Ez a 6 szokás jellemzi a nagyon boldog embereket

A 99U szakoldal az utóbbi évek kutatásai alapján összeállított egy listát olyan szokásokról, amelyek a tudományos eredmények alapján a kifejezetten boldog emberek sajátjai.
Minden egyes szokás kapcsolatát a boldogsággal több kutatás is megerősítette, így ennek a 6 szokásnak az elsajátítását érdemes megfontolni.
1) Legyünk elfoglaltak, de ne vállaljuk túl magunkat. A pszichológiai kutatások arra mutatnak, hogy a sok munkával és az ebből származó produktivitással, eredményekkel boldogabbak lehetünk, viszont néha tudnunk kell nemet mondani, mert be kell osztani az energiánkat. Vállaljunk olyan munkákat, amelyek a megszokott környezetünkből, komfortzónánkból kiszabadítanak, de az ilyen megbízásokból sem szabad egyszerre túl sokat vállalni.
2) Legyen legalább 5 olyan barátunk, akikkel mindent megosztunk, mindent megbeszélünk az életünkről. A nemzetközi kutatások eredményei szerint átlagosan 60 százalékkal boldogabbak azok, akiknek legalább 5 ilyen barátjuk van.
3) Önbecsülésünk ne külső körülményektől függjön. Ne hagyjuk, hogy iskolai osztályzatoktól, munkahelyi értékelésektől vagy éppen a facebookos lájkjaink számától függjön az önbecsülésünk. Egyetemre és főiskolára jelentkezőknél figyelték meg egy kutatásnál, hogy akik a külső körülményektől teszik függővé önértékelésüket, alig lettek boldogabbak, ha oda vették fel őket, ahová leginkább szerették volna. Ezzel szemben drámai pszichológiai problémák és önbecsülési gondok jelentkeztek azoknál, akiknek nem sikerült a felvételi.
4) Rendszeresen sportoljunk, ez a szokás az endorfin (boldogsághormon) termelésének egyik legfontosabb kiváltó oka.
5) Vállaljuk a kényelmetlenséget egy-egy új képesség elsajátításához. A kutatások szerint a legboldogabb emberek büszkén és jó kedvvel gondolnak vissza azokra az időszakokra, amikor valami teljesen újat kellett megtanulniuk és ez a folyamat az elején sok buktatóval és kellemetlenséggel járt.
6) Gondoljuk meg jól, hogy milyen termékért adunk ki pénzt, hogy inkább élményekre tudjunk többet költeni. Azok az emberek, akik a pénzüket sokkal szívesebben költik élmények szerzésére, boldogabbak, mint akik a vágyott termékek megvásárlására fókuszálnak.
Hozzászólások: