Ilyen az emberek halál előtti és utáni pillanata ? megrázó fotók 18+!

Egy fotóművész úgy akart szembenézni a halállal, hogy a fotóin keresztül meg tudja mutatni azt.

Walter Schels azelőtt rettegett a haláltól még az elhunyt anyja testét sem tudta megnézni. 70 éves kora után azonban úgy döntött, hogy legyűri a félelmét és ehhez bizarr módszert talált ki. Embereket fotózott le közvetlenül a haláluk előtti és utáni pillanatokban.

letöltés1

 

A fekete-fehér képek az emberek ismeretlennel való harcát jelentik, a hozzájuk írt szöveg pedig megismertet azzal, hogy ki volt ő és hogyan küzdött a halállal.

A fotós és társa berlini kórházakat kerestek fel és haldokló embereknek ajánlották fel, hogy lefotózzák őket haláluk előtti és utáni pillanatban. Meglepő módon csak kevesen utasították el a bizarrnak tűnő felkérést.

Schels és társa folyamatosan a betegek közelében voltak, hiszen a halál nem jön előre bejelentett időpontban.

A képek elkészítése érzelmileg nagyon megviselte a Schelst. Annál is inkább, mert a fotók olyanok voltak, mint egyfajta sírfeliratok. A haldoklók így is el tudtak köszönni a gyászoló családtól. ?Olyan jó, hogy ezt csinálja? ? idézte fel Schels az egyik haldokló férfi szavait. ?Senki nem hallgat meg, és senkit sem érdekli, milyen is ez valójában.?

A fotók elkészítése után Schels ráeszmélt, hogy már nem fél a haláltól. Az is világossá vált számára, hogy a társadalom rosszul közelíti meg az elkerülhetetlent.

A művész abban bízik, hogy a képek segítenek az embereknek, hogy szembe tudjanak nézni a legrosszabbal. Ezek a fotók a haldoklókat emberi fényben mutatják meg.

?Minden eltűnik, ami nem volt valódi? ? mondta Schels. ?Akkor vagy a legigazabb, igazabb, mint előtte bármikor.?

1-Jan Andersen

Walter_Schels_Andersen_01

Jan Andersen 19 évesen megtudta, hogy HIV-pozitív. A 27. szülinapján közölték az orvosok, hogy már nem él sokáig, mert a vírus miatt a rák egy ritka fajtáját fedezték fel nála. Jan egyáltalán nem panaszkodott. Rövid és heves harca volt, majd elfogadta az elkerülhetetlent. Az utolsó időkben még a legkisebb érintés is fájdalmat váltott ki nála. Ennek ellenére az kérte az anyjától, hogy a karjában tartsa, amíg meghal.

2.- Elmira

Walter_Schels_Sangbastian_11

 

Az Elmira nevű kisbaba tumorral együtt született, a kór az egész agyát elérte. Elmira légzése egy napsütéses napon állt le. A kislánynak van egy ikertestvére is, de ő teljesen egészséges.

3-Klara Behrens

Walter_Schels_Behrens_03

 

Ő már tudta, hogy már nincs sok hátra: ?Amit igazán szeretnék, az az: lesétálni az Elba partjához, leülni a kövekre és belelógatni a lábam. Ezt csináltuk gyerekként, mikor tűzifáért mentünk a folyóhoz. Ha újrakezdhetném, minden másképp csinálnék. De van második lehetőség? Nem hiszem. Hiszen abban hiszel, amit látsz. És csak azt láthatod, ami ott is van. Nem félek a haláltól. Csak egy leszek a millió, milliárd homokszemből a sivatagban. Az egyetlen dolog, ami rémiszt, az a haldoklás. Mert nem tudhatod, mi fog történni.?

4.-Wolfgang Kotzahn

Walter_Schels_Kotzahn_09

 

A nyugdíjas könyvelő 7 hónappal az 57. születésnapja előtt tudta meg, hogy gyógyíthatatlan tüdőrákban szenved.

?Igazi sokk volt. Sosem foglalkoztam a halállal, csak az élettel. Meglepett, hogy ilyen könnyedén belenyugodtam. Most itt fekszem arra várva, hogy meghaljak. De minden nap kiélvezem az életet. Sosem figyeltem például a felhőket. Most minden teljesen más szemszögből nézek, minden felhőt az ablakon át, a virágokat a vázában. Hirtelen minden nagyon fontossá vált.?

5.-Maria Hai-Anh Tuyet Cao

Walter_Schels_Cao_05

 

A nő végig készült az utolsó pillanatra, a halált a teljes elszakítottság pillanatában akarta fogadni: ?A halál semmi. Elfogadom a halált. Nem tart örökké. Utána, ha találkozunk Istennel, szebbek leszünk. Csak akkor térünk vissza, ha az utolsó pillanatban még mindig kötődünk egy emberhez.?

6-Heiner Schmitz

Walter_Schels_Schmitz_12

 

?Senki nem kérdezi, mit érzek? ? mondta Heiner Schmitz a halál felé közeledve.. ?Mert mind be vannak szarva. Annyira elszomorító, ahogy megpróbálják kerülni a témát, mindig másról beszélnek. Nem értik? Meg fogok halni! Csak erre gondolok, minden pillanatban, mikor egyedül vagyok.?

7-Waltraud Bening

Walter_Schels_Bening_04

 

A hölgy otthon szeretett volna meghalni, de tudta, hogy a férje ezt nem bírná elviselni. Ez nagyon fájt neki. A nő 3 hétig feküdt a kórházban, ezalatt pezsgőt ivott és beszélgetett a gyerekeivel. De egy nap nyugtalan lett és szomorú.

?Azt akarom, hogy a férjem idejöjjön? ? mondta. A férfi nemsokára már a felesége ágya szélén ült. A házaspár utolsó beszélgetését ? mely témája titok maradt ? követően, az asszony nem ivott többet, másnap pedig nyugalomban a halálba szenderült.

8-Michael Föge

Walter_Schels_Foege_06

 

A férfi 50. születésnapja után agytumort fedeztek fel az orvosok. A daganat hónapok alatt elpusztította a beszédközpontját, lebénult a jobb keze és az arca jobb fele is. A férfi a kórházban egyre többet aludt, majd egy napon nem ébredt fel többé.

9- Elly Genthe

Walter_Schels_Genthe_07

Kemény ellenálló asszony volt, aki mindent egymaga oldott meg. Sokszor azt mondta, hogy inkább vállalja a halált, mint hogy ne tudjon magáról gondoskodni. De egy nap eljött az az idő, mikor már képtelen volt rá. A kórházban gondosan ápolták, de már csak a halált várta ezalatt. De mikor pár nappal később eljött, szinte menekült volna, de már nem tehette meg. ?Nem akarok meghalni!? ? mondta.

10-Michael Lauermann

Walter_Schels_Lauermann_10

 

A menedzser munkamániás volt, de egy nap teljesen összeomlott. Megállapították, hogy gyógyíthatatlan agydaganata van.

A férfi nem volt hajlandó beszélni a halálról, ehelyett az életére gondolt. Arra hogyan menekült át a határon Németországból Párizsba, a Sorbonne-on végzett egyetemi tanulmányaira, ?Szerettem az életet? ? mondta. ?Nos, most vége. Nem félek attól, ami jön.?

A férfi mellett senki sem volt, de ezt ő szerette volna így. Semmit sem bánt meg. Betegsége pedig még némi örömöt is okozott neki. Szabadnak és súlytalannak érezte magát, fájdalmai már nem voltak.. ?Hamarosan meghalok? ? mondta. Három nap múlva egy gyertya égett a szoba előtt, ez jelezte, hogy meghalt.

Hozzászólások:

15 thoughts on “Ilyen az emberek halál előtti és utáni pillanata ? megrázó fotók 18+!”

Comments are closed.