Kívánj egyet! ? de csak ha tudod, mit szeretnél

Lehet, hogy az egyik legironikusabb pillanat mindannyiunk életében az, amikor karba tett kézzel azon bánkódunk, hogy nem kaptuk meg azt, amire vágyunk.

2015-09-07_064859

De ha kicsikét félretekintünk kívánságainktól, észrevehetjük, hogy ezek épp olyan homályosan és bizonytalanul voltak megfogalmazva, hogy a megvalósításuk felé vezető úton elég akadályba ütközzünk.

Sokan azt gondoljuk, hogy a vágy kifejezése a lehető legegyszerűbb lépés a céljaink elérése felé vezető úton. Csak egyszerűen elhatározzuk és kijelentjük, amire vágyakozunk. Ez nem így van.

Többségünk nem tudja megfogalmazni azt, amire vágyik, mert egyszerűen nem vagyunk teljesen tisztában vele. Erre talán a legegyszerűbb példa az, amikor hosszasan tépelődünk az egyszerű döntések meghozatala előtt. Ha nem tudjuk eldönteni melyik filmre fizessünk be, mit rendeljünk az étlapról vagy mit vegyünk fel reggel, akkor csoda, hogy nehezünkre esik tisztán látni a céljainkat?

A döntésképtelenség tétlenséghez vezet, ami további kellemetlenségeket szül, így életutunk leginkább egy irányítatlan űrhajó pályájára fog hasonlítani.

Másrészről pedig az, hogy mit nem akarunk, sokkal könnyebben meg tud bennünk fogalmazódni. Az évek során tapasztalt kellemetlenségek és rossz körülmények közepette bizonyára sokkal könnyebben tudjuk ezeket hangoztatni.

Kívánságaink valóra válthatók, ha válaszolunk ezekre a néha elhanyagolt, egyszerűségüknél fogva figyelmen kívül hagyott kérdésekre:

Mire vágyom?
Milyen lesz, ha megkapom ezt a dolgot?
Milyen érzés lesz, mikor megkapom?
Hogy fogok viselkedni, ha megkaptam?
Kivel kell együttműködnöm, hogy megkapjam?
Hol fogom megvalósítani?
Miben fog megváltozni az életem, ha ez a kívánság megvalósul?
Ha nem tudunk részletesen válaszolni ezekre a kérdésekre, azt jelenti, hogy még nem sikerült tisztán meghatározni kívánságunkat.

Egyik hiba, amit az emberek elkövetnek, ha kívánságaikról beszélnek, az a túlságosan elvont és általános megfogalmazás. ?Egyetlen vágyam, hogy boldog legyek? ? mondjuk sokszor mint ártatlan kis vágyat, de mint életcél, eleve halva született. Így tehát itt az ideje legégetőbb vágyainkat minél egyértelműbben kifejezni.

Csak így léphetünk előre, a siker felé.

Hozzászólások:

One thought on “Kívánj egyet! ? de csak ha tudod, mit szeretnél”

Comments are closed.