Kétszer annyit fogytak egy hétköznapi módszer segítségével

Hatékonyabb és könnyebb lesz az edzés ezzel a kis kiegészítéssel

A zene ? akár szöveges, akár instrumentális ? hatással van az emberi agyra, az érzelmekre és egyúttal a teljesítményre is.

1346845715871

Ez utóbbi tulajdonságát érdemes bevetned, ha legközelebb edzeni indulsz, de válaszd meg okosan, milyen tempójú zenét hallgatsz kardió vagy súlyzós edzés közben, esetleg az esti jógagyakorlatok során.

Megduplázták a fogyást zenével

Dr. Christopher Capuano vezette a Farleigh Dickinson Egyetem kutatását, melynek során 1200-1500 kalóriás étrendet követő elhízott nők fogyását kísérték figyelmemmel fél éven át. A vizsgálatban részt vevő nőket csoportra osztották: az egyik a rendszeres heti testmozgás során hallgatott zenét, a másik nem. Az előbbi csoport tagjai átlagosan 16, utóbbié 8 kilótól szabadultak meg.

Bár a fogyás mértéke nem volt drámai, a zenét hallgató csoport kétszer annyi felesleget adott le, mint a kontrollcsoport tagjai.

A legtöbb ember számára a zenehallgatás örömet szerez, segíthet abban, hogy a negatív gondolatokat pozitívokkal írja felül. Ha az edzés során elfáradsz, és már éppen feladnád, a zene segít, hogy továbblendülj, energiát meríthetsz belőle. Dr. Christopher Capuano szerint ezzel magyarázható a két csoport között megfigyelt különbség.

Az ügyesen megválasztott zene segít, hogy a megfelelő ütemben végezhesd a gyakorlatokat, nem mindegy tehát, hogy milyen zenét hallgatsz kardió edzéshez, súlyzós gyakorlatokhoz vagy éppen jógához.

fogyokura7

Zenék tekeréshez és futáshoz

Ha kerékpározol, érdemes olyan zenét hallgatnod, amelynél a percenkénti leütésszám ? beats per minute, azaz bpm ? 100-120. Jó választásnak bizonyulnak a következő dalok: Lynyrd Skynyrd: Sweet Home Alabama, Queen: Another One Bites the Dust, Adele: Rumour Has It.

Futáshoz ennél ütemesebb ? 150-170 bpm ? zenét is választhatsz. Ebbe a kategóriába tartoznak a következő dalok: The Killers: Mr. Brightside, The Rolling Stones: Paint It Black, Nirvana: Son of a Gun.

Ezt hallgasd súlyzós edzéshez, jógához !

Súlyzós edzéshez 125-140 bpm közötti zenéket érdemes választanod. Jó döntés lehet a Rockyból jól ismert Eye of the Tiger vagy Katy Perry I Kissed a Girl című dala, de a Firestarter is szóba jöhet a The Prodigytől.

Ha jógázol, kézenfekvő az indiai zene, de nem muszáj ragaszkodnod hozzá, a lényeg, hogy 120 bpm alatt maradj, a meditáció alatt pedig a 60-90 bpm-et érdemes megcéloznod. Utóbbira jó példa a Roadhouse Blues a Doorstól, a Moondance Michael Bublétól vagy éppen a Thousand Years Stingtől.

Hozzászólások: