Íme néhány trükk, amive kiválaszthatod a legérettebb dinnyét a piacról!

Nem könnyű feladat! Rengetegszer fordult elő, hogy csak állunk a piaci dinnyehegy előtt, forgatjuk, nézegetjük, kongatjuk az óriási gyümölcsöt, de mégsem vagyunk biztosak a dolgunkban. Az árus pedig annál magabiztosabban kínálgatja, hiszen neki minden darab eladó.

14579627993398_38441018566689_db

Mutatunk néhány hasznos trükköt, melyeket betartva, biztosabban ki tudjuk választani az érett dinnyepéldányt.
a sárgadinnye esetében az érett zamatos illat alapján tudjuk kiválasztani a tökéletes példányt. Szakértők szerint a száránál szagolgassuk, így a legkönnyebb dönteni.
– a görögdinnyék közül jobb a csíkosat választani, mivel ezek között kevesebb az éretlen példány. Azonban azt is jó tudni, hogy a sötétzöld dinnyének vékonyabb a héja.
Ha a dinnye szára, és a másik oldalon levő végződés is száraz, akkor azt jelenti, hogy természetes körülmények között ért meg.
Ha hibákat, úgynevezett “bőrdefekteket”, fedezünk fel a dinnye héján, azt mondják jó jel, mivel ezek gyakran a megemelkedett cukorfoktól keletkeznek. Vagyis, valószínű, hogy a dinnye édes, érett.
Kopogtassunk! Az érett dinnye kong, az éretlen dinnye tompább hangot ad ki.
Ha a dinnye két végpontját egyszerre benyomjuk (azaz ökölbe szorítjuk), akkor halk, roppanó hangot hallunk. Ez is az érettségre utal.
A csíkos dinnyéből ajánlatos a nagyobb példányt választani, ezek érettebbek.
Ha a kásásabb húsú dinnyét szeretjük, akkor mindenképpen a könnyebbet válasszuk. A ropogós, lédús nehezebb.
A sárgadinnyét, ha pár napig állni hagyjuk, utóérésre hajlamos. Ezzel ellentétben, a görögdinnye már nem változik. Ez utóbbi vágatlanul több napig állhat, azonban, ha megkezdtük ajánlatos maximum két napon belül elfogyasztani.
Uniós szabályok szerint nem kérhetjük az árust arra, hogy meglékelje a dinnyét, hiszen a kés élével szennyeződés juthat a gyümölcs belsejébe.
Hozzászólások: