Egy tűzoltó üzenete!Oszd meg ,mert életet menthetsz !

„Leggyakrabban a zsiradék lobban lángra.” – mondta Kisdi Márk Máté tűzoltó főhadnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. „Sokan hajlamosak hosszabb-rövidebb időre otthagyni a tűzhelyet, miközben főznek. Ez hiba – a helyzet azonban tovább rontható, komoly károk keletkezhetnek. A legfontosabb: ha meggyullad a serpenyőben a zsír vagy az olaj, soha ne öntsük le vízzel. Ne essünk pánikba, ne kapkodjunk, mert meggondolatlanságunk következményei nagyon súlyosak lehetnek.

A napraforgóolaj öngyulladási hőmérséklete 376 Celsius-fok. Ha lángra kap, vannak, akik első ijedtségükben egy kancsó vizet öntenek rá anélkül, hogy belegondolnának, ez mit okoz. A víz sűrűsége (1000 kg/m3) nagyobb, mint az étolajé (910 kg/m3), így az edénybe öntött víz egy része azonnal az étolaj alá folyik, majd hirtelen gőzzé alakul; ez szinte robbanásszerű. Egy liter vízből 1750 liter vízgőz keletkezhet – pillanatok alatt tűzgolyó boríthat be nem csak minket, hanem a konyhát is.”

Oszd meg ,mert életet menthetsz !

Első mozdulattal tegyünk rá egy fedőt, vagy ha nincs, vizezzünk be egy konyharuhát és terítsük rá a lángoló serpenyőre. A következő, hogy szüntessük meg a hő forrását, vagyis zárjuk el a lángot vagy vegyük le az edényt a sütőlapról. A lényeg, hogy ne essünk pánikba.”

Hozzászólások: