ÍGY SZABADULJ MEG A FOGSZUVASODÁSTÓL TERMÉSZETESEN, FOGORVOS NÉLKÜL!

A fogszuvasodás a fogak kemény szöveteinek a roncsolódása. A fogfelszíntől a fogbél felé haladva idővel visszafordíthatatlanná válik. A fogszuvasodás következménye lehet gyulladás és a fog elvesztése is. A megelőzésre és a kialakult fogszuvasodás kezelésére többféle módszer létezik.

A fogszuvasodás kialakulásának fő oka a fogakon lévő lepedékben megtelepedő baktériumok. Ezek a bevitt táplálékban lévő szénhidrátokat savakká alakítják. A savak károsítják a fogzománcot, mivel kioldják az abban lévő ásványi anyagokat. Ha minden étkezés után gondoskodunk arról, hogy a száj pH-értéke  a lehető leggyorsabban megemelkedjen(például rágógumi, kemény sajtok rágcsálásával), a kioldott ásványi anyagok visszaépülnek a fogzománcba. Természetesen a rendszeres és helyes fogmosás fluoridos fogkrémmel szintén jelentős szerepet játszik a megelőzésben.

Szakaszai:

1. a zománcban üreg képződik

2. zománc és a fogbél (dentin) közé beterjed az üregképződés

3. a zománc/dentin határon a szuvasodás szétterül – amelyet ép dentinnel alá nem támasztott zománc fed – ezért erőteljes ráharapáskor letörik, és  ilyenkor van a betegnek az a benyomása, hogy a fogán ekkor keletkezett a lyuk

4. végül a folyamat során a fogbél – és ha az íny visszahúzódik a fog nyakáról – a cementben is fogszuvasodás jöhet létre.

Az alábbi recepttel természetesen,  fillérekből és fogorvos nélkül megelőzhetjük a fogszuvasodást!

Hozzávalók:

– ¼ teáskanál kókuszolaj

– 2 csepp szegfűszeg illóolaj

– ¼ tk kurkuma por

– egy csipetnyi tengeri só

Elkészítés:

Az összes, fent említett hozzávalót keverjük össze egy tálban és miután 2-3 percen át alaposan megmostuk a fogainkat, alkalmazzuk az oldatot a fogakon. Egy fültisztító pálcika a segítségünkre lehet ebben. A kezelést követően langyos vízzel öblítsük ki a szájat, vigyázzunk, hogy ne nyeljük le a keveréket!

Hozzászólások: