Hatalmas csillaghullás jön, le ne maradj róla

Jövő hétfőről keddre virradóan tetőzik a Geminidák meteorraj, óránként 100-120 hullócsillag is áthúzhat az éjszakai égbolton.

A Geminidák meteorrajt elsőként egy 1862-es feljegyzés említi, így valószínű, hogy a 19. század dereka előtt a raj nem keresztezte a Föld pályáját. Nevét onnan kapta, hogy a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja az Ikrek-csillagkép, amit latinul Gemininek neveznek.

Az Earth Sky cikke szerint a raj méltó vetélytársa a nyári Perseidáknak, általában látványos, bőséges csillaghullást hoz, 50-100 felvillanást is megfigyelhetünk a legaktívabb időszakban.

2013-geminid-meteors-limber-colorado

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint az év egyik legjelentősebb meteorraja december 4. és 17. között produkál hullócsillagokat. Könnyen lehet, hogy a december 7-én, a ködbe bújt Mecsek felett is egy Geminida-meteort sikerült lekattintania az MTI fotóriporterének.

A raj tetőzése deceber 14-ről 15-re virradóan várható, a kora esti órákban már mindenképp érdemes lesz az eget fürkészni, mert rengeteg hullócsillag érkezhet. Az egyesület szerint az sem ritka, ha a raj tetőzésekor egy óra alatt 120 hullócsillag is feltűnik, ez percenként kettő légkörben felizzó és elporladó szikladarabot jelent.

geminid-meteor

Egy Geminida-hullócsillag (fotó: earthsky.org)

Hozzászólások: