A hamis barátság 10 intő jele

Az emberek változnak. Lehet, hogy az, aki az általános iskolában még elválaszthatatlan lelki társnak tűnt, már rég nem úgy bánik veled, ahogyan megérdemelnéd. Vagy egyszerűen már nem jöttök ki olyan jól, hiszen más dolgok érdekelnek, mások az érdekeitek. Kihűlt, vagy eleve hamis barátságokhoz ragaszkodni viszont nagy hiba, mert rengeteg fájdalmat szül. Ha úgy érzed, a ti barátságotokkal sem klappol valami, akkor érdemes figyelned erre a 10 intő jelre, melyből te is könnyen rájöhetsz, hogy hol lehet a hiba

A-hamis-baratsag-10-into-jele_388c34907036b0b0315c7b523c5d0ce0

1. Kihasznál

Megesik, hogy hetekig feléd sem néz, ha hiányolod, akkor sosem ér rá, de aztán egy nap mégis előterem a semmiből, hogy befesd a haját, vagy vidd el valahová kocsival? Ráadásul olyan természetesnek veszi a segítségedet, mintha csak levegőt venne? Elsőre talán önzőnek hangzik a gondolat, de ha cserébe te is bármikor számíthatsz rá, akkor no problem. Bár ebben a formában nem igazán tűnik úgy, mintha egy klasszikus barátságról lenne szó, de ha nektek ez így elég, akkor még akár működőképes is lehet a dolog.

2. Nem lehetsz a figyelem középpontjában

Sajnos nem legenda, tényleg létezik az a fajta barát, aki ?én-én-én-szindrómában? szenved. Vagyis képtelenség vele kommunikálni ? kivéve persze akkor, ha ő a téma. Ha éppen jókedvében van, akkor végtelen mennyiségű ömlengést kell hallgatnod, ha pedig bánata van, akkor sem a tanácsaidra kíváncsi, inkább a lelki szemetesláda néma szerepére számíthatsz. Csak egy nála is erősebb, akaratosabb karakter lehet képes elnyomni ezt a féktelen egoizmust.

3. Sohasem őszinte

A barátok nem arra valók, hogy papagáj módjára azt hajtogassák, amit hallani szeretnénk. Sőt, ugyanúgy, mint a párkapcsolat, egy tiszta barátság is a feltétlen őszinteségen és bizalmon alapszik. Ergo egy olyan ?barát?, aki soha nem azt mondja, amit valójában gondol, vagy esetleg titkolózik, elhallgat dolgokat, valószínűleg az élet minden területén így viselkedik. Hidd el, nem érdemes lepaktálni vele.

4. Tulajdonként bánik veled

Elvárja, hogy mindig ráérj, ha találkozni akar veled, sőt még azt is, hogy fontosabb legyen számodra, mint a családod vagy a szerelmed. De az igazság az, hogy te döntesz a saját érzelmeidről, és nem szabályozhatja be, hogy ő legyen számodra az elsődleges személy. Azért beszéld ezt meg vele szépen, mielőtt véget vetnél a barátságnak, hiszen valószínűleg csak valamilyen komplexus miatt bánik így veled.

5. Kibeszél a hátad mögött

Egy barátság első számú szabálya, hogy nem beszéljük ki a másikat a háta mögött! Nem pletykálunk róla, nem fecsegjük ki a titkait, nem ócsároljuk őt más füle hallatára. Ez a bizalom fontos jele. Ha mégis rendszeresen kell szembesülni ezzel, akkor sajnos ideje másik BFF-et választani.

6. Nem fogad el úgy, ahogy vagy

Ki nem állhatja a frizurádat, rühelli a pasidat, és lekicsinylően válaszol a téged igazán érdeklő kérdésekre? Ha folyton csak kritizál (majd szíves örömest lát el helyette saját tanácsokkal), és már szinte úgy érzed, csak azért mond mindig ellent, hogy téged bosszantson egészen addig, míg végül fogalmad sincs, hogy lettetek ?barátok?, akkor ideje elgondolkozni.

7. Sosem segít neked

A barátságnak léteznek amolyan ?íratlan szabályai?. Például az, hogy a bajban melletted álln, és mindig ott terem, ha szükség van ráj. Egy igazi barátságban ez oda-vissza működik. Ha viszont úgy érzed, te már sokat bizonyítottál, és cserébe mégsem számíthatsz rá, akkor talán jobb lenne őt barátból egyszerűen ?haverrá? degradálni: jóban vagytok, elcseverésztek, de semmi több.

8. Banknak használ

Először kölcsön kér egy könyvet. Majd egy ruhát. És még egyet. Így megy szép lassan addig, amíg el nem kezded hiányolni a cuccaidat. Persze a lila köd csak akkor önti el igazán a fejed, ha már pénzért is hozzád jár, amit természetesen rendszeresen elfelejt visszaadni ? a többi holmiddal együtt? Dilemmázol, hiszen nem akarod megbántani, de ezzel az áldatlan állapottal már te sem tudsz mit kezdeni. Ám, ha meg tudod beszélni vele ezt a problémát, akkor ebből még lehet jó barátság.

9. Manipulál

Akárcsak egy rossz párkapcsolatban, a manipuláló a hamis barát legfontosabb célja, hogy a saját elképzelései szerint formáljon téged. Szeretné, ha megmondhatná, hogyan él az életed, de hé, ez az az élet, amit ő akar élni, és nem te! Ha így viselkedik, valószínűleg valakit vagy valamit szeretne pótolni a saját életében, amit neked viszont semmi szín alatt nem szabadna hagynod.

10. Tönkreteszi a többi kapcsolatod

Nem biztos, hogy szándékosan, de sajnos néha előfordul, hogy egy barát annyira megpróbál kisajátítani magának, hogy az végül a többi barátságod, vagy esetleg a párkapcsolatod rovására megy. Ilyenkor mindent elkövet ahhoz, hogy csakis vele foglalkozz: féltékenységből, intrikából, manipulációból jut bőven. Neked kell megtalálnod a mértéket a józan ész határain belül ahhoz, hogy elegendő időt és figyelmet szakíthass mindenkire a környezetedben.

Hozzászólások: