Ha ezt a 8 jelet felfedezed a kapcsolatodban, akkor sziklaszilárd a bizalmatok egymásban

A párkapcsolati szakértők szerint a sikeres kapcsolatnak 3 fontos alapköve van: a kommunikáció, a tisztelet és a bizalom. Mind közül a bizalmat tartják a legnehezebbnek. Ha a múltban voltak is problémák, hinned és reménykedned kell, hiszen enélkül nincs jövő.
Ha a következők igazak a te kapcsolatodra, biztos lehetsz benne, hogy jó munkát végeztél a magánéletedben.

1. Nem félsz önmagad lenni

A pszichológusok szerint vannak a képzeleten alapuló és a természetes kapcsolatok. A társadalmilag elfogadott normákat a képzeleten alapuló kapcsolatokban használjuk, mert olyannak akarunk látszani, mint aki éppen most lépett ki a mennyország kapuján.

A természetes kapcsolatokban nem vagyunk szégyenlősek, nem félünk felvállalni önmagunkat. Tudjuk, hogy a párunk nem szeretné, ha olyan robotok lennénk, akik otthon sem engedik el magukat.

Egy ilyen kapcsolatban nyugodtan járkálhatsz otthon kigombolt nadrággal, ehetsz narancsot az ágyban, mégis érezni fogod, hogy a párod szeret és semmi baja ezzel.

2. Megosztjátok egymással, hogy mi történt veletek napközben

Hazaérsz egy fárasztó munkanap után vagy éppen összefutottál a barátaiddal és utána el akarod mesélni a történteket a párodnak. Nem titkolod el azt sem, hogy az a pasi az irodában mennyire felidegesített.

A részletek megosztása bizalmat és harmóniát alakít ki a kapcsolatban. Nemcsak párok lesztek általa, de barátok is. A kutatások szerint nagyon fontos, hogy érdeklődj az iránt, mi történik a pároddal.

3. Feltárhatjátok egymás előtt a múltbéli fájdalmakat

Lehetett gondod a szüleiddel, korábban a mérgező kapcsolatoddal vagy áteshettél egy komoly műtéten. De ezekről nem beszélsz olyasvalakinek, akiben nem bízol meg. Pszichológusok szerint ebben az esetben fontos különválasztani a múltat és jelent, és a párodat nem szabad hasonlítgatni senkihez.

Ha képes vagy beszélni a régi dolgaidról, a köztetek lévő bizalom egy új szintre lép. Fontos, hogy úgy oszd meg vele a múlt történéseit, hogy közben ne bántsd meg az érzéseit.

4. Közös a bankszámlátok vagy ismeritek egymás PIN-kódját

A közös bankszámla a bizalom és a boldogság jele a párok szerint. Ilyenkor a párok képesek megbeszélni a pénzügyeket, képesek kompromisszumokat kötni, ez pedig nagyon előnyös a párkapcsolat szempontjából.

Segít a pároknak, hogy könnyebben át tudjanak jutni a problémákon, ahelyett, hogy a szakításon gondolkodnának.

5. Nem ellenőrzitek egymást

A bizalmi problémák gyorsan lerombolhatnak egy egyébként jól működő kapcsolatot is. Állandóan ellenőrzöd a párodat, minden órában felhívod vagy üzensz neki, vagy ha a párod nem engedi, hogy megnézd a telefonját – ezek azt mutatják, hogy nincs bizalom a kapcsolatotokban.

Ha ezt a kontrollt beszünteted, az egyrészt azt jelenti, hogy bízol a párodban, másrészt azt, hogy bízol magadban is.

Pszichológusok szerint lehetséges helyrehozni a dolgokat még akkor is, amikor a kontroll-mánia már elharapódzni látszik. Ehhez érzelmi kockázatot kell vállalni, és meg kell tanulni bízni.

6. Nincs titkos jelszavatok a laptopon és a telefonon

A kutatások szerint a közösségi oldalak gyakran gerjesztenek féltékenységet a kapcsolatban. A Facebook és az Instagram veszekedések, de akár szakítások kiváltó okai is lehetnek.

Képzeld el, hogy autóztok hazafelé és a párod megkér, hogy fogd meg a telefonját. Könnyedén láthatod, hogy kikkel üzenget Messengeren. Ilyet csak az csinál, akinek nincs rejtegetnivalója. Ha simán elöl hagyjátok a laptopot és a telefont úgy, hogy bármikor belenézhettek a másikéba is, a bizalom megfelelő szinten van köztetek.

7. Nem féltek megosztani egymással a negatív érzéseket

Mindenki érzi néha azt, hogy minden rosszra fordult az életében. Ha erről képes vagy beszélni a pároddal, az azt jelenti, bízol benne. Amikor túllendülsz az attól való félelmeden, hogy a párod majd elítél vagy megbánt, az nagy győzelem a párkapcsolat szempontjából, hiszen azt mutatja, biztonságban érzed magad.

Nem félsz beszélni a valódi érzéseidről, nem tartasz attól, hogy emiatt elveszítheted a párodat, hiszen mindketten tudjátok, hogy a szakítás nem megoldás. Ez különösen fontos a nőknek, akik akkor érzik magukat biztonságban, ha tudják, hogy a párkapcsolatuk tart valahova.

8. Mindketten képesek vagytok beismerni, ha hibáztatok, és megosztjátok a felelősséget

Bizalom van köztetek, ha megosztoztok nemcsak az otthoni feladatokon, de az érzelmi felelősségen is. Ha foglalkoztok a problémákkal, empátiát mutattok és be tudjátok ismerni, ha tévedtetek, egészséges párkapcsolatban éltek.

Alapvetően fontos, hogy ne hibáztasd a párodat a saját érzéseidért.

Hozzászólások: