Gyakori tévhitek a fogyásról

Ahogy közeledik a tavaszi és a nyári szezon, egyre nagyobb a nyomás, hogy ideje az alakunkkal foglalkozni. Lépten-nyomon alakformáló és zsírégető edzésekbe botlunk, a súlycsökkentő mítoszokkal pedig már tele a padlás. Vannak azonban, amikkel még a dietetikusok sem értenek teljesen egyet ? lássuk, melyek ezek!

Gyakori-tevhitek-a-fogyasrol_bf1dea546b206083cbe937d1f3f7dc06

A gluténmentes élet segít elkerülni a súlygyarapodást

A gluténmentes ételek alapvetően a lisztérzékenyeknek vannak kitalálva, és nem azért, mert mindenkinek erre az életmódra kellene térnie. Ezekben az ételekben ráadásul az átlagosnál is több cukor vagy zsír van, így nem feltétlenül fogyasztanak. Ha csökkenteni akarjuk a bevitt kalóriát, akkor koncentráljunk inkább a sovány fehérjékre, gyümölcsökre és a zöldségekre, és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, amikor csak lehet. A kevesebb kenyér-és tésztabevitel nem hülyeség, viszont egy szelet kenyértől senki feje nem fog felrobbanni.

A grapefruit-diéta

Az elmélet mögött az a mítosz áll, hogy a grapefruit az úgynevezett ?negatív kalóriás ételek? táborát erősíti, azaz több kalóriát éget el, mint amennyit tartalmaz. Az igaz, hogy tényleg fogyaszt, az egyoldalú grapfruit-diéta viszont hosszútávon tápanyaghiányhoz és lassú anyagcseréhez vezet. Ez a mellékhatás egyébként nem csak erre a diétára igaz, hanem mindenféle egyoldalú étkezésre.

 

Élelmiszer-kombinációk

Az élelmiszer-kombináló étrend alapja az, hogy olyan meghatározott ételeket fogyasztunk, amik egymással fogyasztva anyagcsere gyorsító hatással bírnak. Elvileg. Például fontos, hogy ne keverjük a szénhidrátot és a fehérjét. Tény, hogy tényleg vannak ételek, amik egymással kombinálva nehezítik az emésztést, így ezekre érdemes odafigyelni.

 

A szénhidrát kiiktatása

A szénhidrát elég tág fogalom, így ebbe a csapdába sokan beleesnek. Merthogy a legtöbb zöldség-és gyümölcs is tartalmaz szénhidrátot, az igaz, de a szervezet teljesen másképp bontja le. Az általános elgondolás lényege inkább az, hogy elkerüljük a feldolgozott szénhidrátokat, mint a cukrot és a fehér lisztet, és helyette inkább a teljes kiőrlésű változatok mellett tegyük le a voksunkat. Nem mellesleg a szénhidrát fontos üzemanyag edzés közben is!

 

Sok kicsi kontra nagy étkezések

Régóta zajlik a vita arról, hogy vajon a sokszor keveset, vagy inkább kevésszer sokat kell-e enni. Nos, egyes dietetikusok szerint a sok kisebb étkezéssel az a baj, hogy sosem leszünk teljesen elégedettek, örökké fenn áll egy bizonyos éhségérzet. De főleg az a gond, hogy az egész napos evés megakadályozza a zsírégetést, hiszen a folyamatos evés folyamatosan termeli az inzulint. Ergo: a kevesebb, de normál mennyiségű étkezés sikeresebb lehet.

Hozzászólások: