Csíráztatás otthon

Korábbi cikkünkben (Csírák, élő táplálékaink) már ecseteltük acsírák egészségmegőrző, energia- és vitaminbomba voltát, most az otthoni csíráztatás fortélyairól lesz szó.

Rengeteg mag van, amit csíráztathatunk, és nem is ördöngősség az egész. Aki túlcsorduló egészséget szeretne magának, annak kötelező :)

 beiktatnia a csírákat a  táplálkozásába.

A csíráztatáshoz nem kell idő, nem kell külön hely, nem kell sok pénz, nem kell szakértelem, egyszóval semmi kifogás nem található arra, hogy ne próbálkozzunk meg vele.

Nem kell hozzá idő: napi 2 szeri átöblítés, ami max. 5 perc.

Nem kell külön hely: Icinypiciny helyet foglal a konyhában egy csíráztató tál vagy csíráztató edény, bármilyen kisméretű a helyiséged, nyugodtan csíráztathatsz.

Nem kell sok pénz: A csíráztatni való magok nem drágák, pár száz forintért már kaphatunk egy 200 grammos zacskónyit.

Nem kell szakértelem: Akár már az első próbálkozás alkalmával sikereket érhetsz el a csíráztatás terén, csupán néhány alapvető dolgot kell betartani.

csiraztatasotthon

Miben csíráztassunk?

Én kezdetben egy sima kis tányéron próbáltam, a csírák öblítéséhez pedig sűrű szövésű szűrőt használtam. A kényelem miatt vásároltam egy műanyag csíráztató tálat, melyben az öblítés kényelmesebb, és nagyobb előnye, hogy ? mint a tányér ? nem tárolja feleslegesen a vizet, melyben megposhadhatnak a magok, hanem mivel lyukacsos az alja, a felesleges víz le tud folyni a csíráztató tál aljába.

Léteznek anyagból készült kerámia csíráztató edények, tálak is. Ez az anyag ugyan természetesebb, de sok utánaolvasgatás után lebeszéltem magam róla, mivel többen állítják, hogy könnyen bepenészedik a tál az állandó nedvességtől. Tény: a műanyag ugyan nem természetes anyag, viszont könnyen tisztítható, és ugyanúgy jól fejlődnek benne a magok.

Léteznek már kifejezetten erre a célra szolgáló befőttesüvegek, műanyag üvegek is, de otthoni befőttes üveggel is nagyon jól kivitelezhető. A megmosott, , beáztatott, átöblített magot egy befőttesüvegbe teszünk, majd egy tüllel, függönyanyaggal, lekötjük az üveget, és fejre állítjuk, hogy a felesleges víz ki tudjon belőle csepegni.

Hogyan csíráztassunk?

Először is olyan magokat válasszunk, amik kifejezetten erre a célra valók. Lehetőleg reformboltokban, bioboltokban szerezzük be őket, tehát megbízható helyről.

Bizonytalan helyről nem érdemes magot beszerezni, mert többet ártunk vele, mint használunk, ezek a magok ugyanis általában vegyszerezettek. A csírák pedig minden anyagot koncentráltan tartalmaznak.

A magokat áztatás előtt átöblítjük, majd egy edénybe tesszük áztatás végett. Minden csírának általában más az áztatási ideje, ezeket jó szem előtt tartani kezdetben. Én általában este szoktam beáztatni, és reggel teszem a magokat a csíráztató tálba. Így kb. 10-12 órát ázott. Kisebb magoknak kevesebb idő is elegendő.

Vannak magok, melyeket nem szükséges áztatni hosszasan: pl. mustármag, ruccola mag, zsázsa mag. Ezek többnyire kissé nehezen csíráztatható magok, mivel nedvesség hatására sűrű nyákot engednek, amik megakadályozzák a csírák kibújását. Ezeket a magokat egyszer átöblítjük, majd egy kézi kis permetező flakonnal fújjuk, permetezzük rá a vizet, a továbbiakban öblíteni nem szükséges. Még így is megeshet, hogy nem sikerül a csíráztatás, de próbálkozz nyugodtan tovább.

A magokat beáztatás után rátesszük a csíráztató tálkára, melynek alsó edényébe (főleg télen, nyáron nem szükséges) félig vizet töltünk. Ügyeljünk arra, hogy mindig csak annyi mag legyen a csíráztató tálban, amennyi kényelmesen elfér egy emeleten. Ha túl sok a mag, a csírák nem fognak megfelelően fejlődni, és könnyebben is megpenészednek. Szárazon kb. a csíráztató tálat egy rétegben terítse be a mag, és ennek a mennyiségnek vegyük a felét, hogy a magok kényelmesen csírázhassanak. Csírázás során ugyanis megnő az egész cuccnak a térfogata, ezt is kalkuláld bele.

Nyáron, meleg, párás időben nem szükséges a csíráztató tál aljába vizet tenni, ekkor a levegőben lévő páratartalom elegendő a magok párában tartásához.

Fontos, hogy a magokat naponta legalább kétszer öblítsük át bőségesen tiszta hideg folyó csapvízzel. Ideális a háromszori öblítés. Ez azért szükséges, hogy a magok ne penészedjenek be, a penész- és egyéb gombák ne szaporodjanak el.

Ha látjuk, hogy ?megszőrösödik? a mag, megpenészedik, akkor ne fogyasszuk őket, mivel ezek a penészgombák a szervezetbe jutva utat engednek a további mikroorganizmusok elterjedésének.

A magok csíráztatási ideje eltérő, 2-3 naptól egészen az egy-két hétig is elterjedhet.

Mikor a magok elérték a csíra nagyságot (pár milliméter, vagy néhány centiméter) fogyasszuk el őket. Nem kell megvárnunk, míg zöld hajtást ereszt a növényke, ekkor már nem is csíra a neve.

A csírákat legjobb frissen fogyasztani, de hűtőszekrényben 2-3 napig is tárolható.

Csíráztatható magok (a teljesség igénye nélkül):

lucerna (rendkívül jó lúgosító!!!), bíborhere, vöröshere, búza (rák ellen!!), rozs, köles, vöröshagyma (megfázás ellen, immunerősítő!), vöröskáposzta, brokkoli (rák ellen!!), ruccola, mustármag, zsázsa, napraforgómag, retek (megfázás ellen, immunerősítő, természetes antibiotikum!!)

Hozzászólások: