Gerincsérv?! A műtét legyen a legvégső megoldás

Hogyan küzdhető le a gerincsérv? Ha nem akarunk műtéti beavatkozást ? ami önmagában nem is elég a teljes gyógyuláshoz ? még ma kezdjünk neki a tornának!

spina-e1431777412840

Sokan úgy gondolják, a műtét megoldhatja a gerincsérv által okozott fájdalmakat. Almásy Csilla gerincterapeuta szerint azonban a műtét sem hoz végleges javulást. Ez egy hosszú távon kialakuló probléma, ami akár 10-15 évig is eltarthat.

A gerincsérv, hivatalosan porckorongsérv a csigolyákat elválasztó porckorong belső, kocsonyás magjának kitüremkedése. A kocsonyás magot középen tartó rostos gyűrűk az állandó terhelés miatt átszakadnak, legtöbbször hátrafelé, így szabaddá válik az út a kocsonyás mag számára, hogy elinduljon kifelé ? Almásy Csilla.

A gerincsérv helyes tartással, mozgással megelőzhető

A betegség fő oka a helytelen testtartás, illetve az így végzett egyéb mozdulatok, például az emelések. Amikor még nem szakad ki teljesen, már akkor is nyomhatja az ott futó képleteket (idegeket, szalagokat), amik fájdalommal jeleznek, részben a gerincnél közvetlenül, részben pedig kisugározva: a nyaki sérvnél a karba, az ágyéki sérvnél a lábakba. Amikor kiszakad, akkor erőteljes nyomást gyakorol az előbbiekre, szinte elviselhetetlen szenvedést okozva.

? A már folyamatban lévő kitüremkedés megfelelő tornával visszafordítható, a beteg tünetmentessé tehető ? hangsúlyozza a tréner. A sérv (vagy kiboltosulás) helyének ismeretében végzett tornagyakorlatokkal a kocsonyás mag ?visszatolható? a porckorong belsejébe, a gyűrűk pedig idővel képesek regenerálódni, úgymond összeszövődni. Egyszerű mechanikai dologról van szó, ami kijött, azt ugyanazon az úton, ellenirányú mozgással, visszatoljuk ? vélekedik Csilla.

A műtét nem megoldás

Műtétre szerinte kizárólag akkor van szükség, ha a speciális torna mégsem hozna eredményt.
? Ha a fájdalom elviselhetetlen és a mozgást lehetetlenné teszi, illetve ha durva érzéskiesést, esetleg vizelet- és széklettartási problémákat okoz. Minden egyéb esetben a szakszerű gyógytorna megmenti a beteget a műtéttől ? mondta el a szakember.

Almásy Csilla hangsúlyozza, érdemes megfelelő szakembert felkeresni, mivel nagyon jó eredményeket érhetnek el a gerinccel foglalkozó gyógytornászok.

A speciális torna mellett a mindennapi mozgásokkal, edzésekkel kapcsolatban is érdemes kikérni gyógytornász véleményét, ezzel segítve a porckorongsérv megelőzését ? mondta el az MNO-nak a gerincterapeuta.

 

Hozzászólások: