Megváltozik a magyarérettségi: nem fog számítani a helyesírás

2017-től több ponton is megváltozik a magyar nyelv és irodalom érettségi 

Középszinten ezentúl négy feladat közül lehet majd választani: az érvelés, a műértelmezés és az -összehasonlítás mellé bevezetik a köznapi írásbeliség típusú feladatot. Ez korábban csak emelt szinten volt gyakorlati írásbeliség néven, a feladat általában valamely gyakorlati szövegfajta megalkotása (pl. levél, kérvény, vitaindító, hozzászólás) szokott lenni, esetenként adott címzetteknek, megjelölt kommunikációs helyzetben, illetve adott műfajban. A feladat helyes megoldásának lényeges eleme az adott élethelyzet sikeres, műfajnak és kommunikációs szituációnak megfelelő megoldása.

erettsegi-740x357

Az emelt szintű írásbeli első része emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatokból fog állni, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A szóbeli tételek száma nem változik. A nyelvtan tételek közül két korábbi témakör összevonásával új témakör jött létre Ember és nyelvhasználat néven. Az irodalmi tételek megnevezésében ezentúl az irodalmi művek állnak majd középpontban, továbbá a regionális és interkulturális témakör része lesz ahatáron túli magyar irodalom.

Több ponton változik az értékelés is. Az egyik legfőbb, hogy 2017-től a jó helyesírást jutalmazni fogják, a hibákért pedig nem jár hibapont.

A további részleteket, illetve a mintafeladatsorokat megtaláljátok az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján.