Ez történik a szervezetünkben, ha megiszunk egy pohár kólát

Való igaz, hogy sokkal jobban érezzük magunkat egy pohár hideg kóla után, a kellemes érzést senki sem cáfolja, akinek már volt része benne. De tisztában vagyunk azzal, hogy milyen vegyi koktéllal tápláljuk szervezetünket?

Tíz perccel a pohár kiürítése után a kólában lévő 10 teáskanál cukor valóságos forradalmat indít el a szervezetünkben, és csak a foszforsav az oka, hogy nem tör ránk a hányinger. A kólában található foszforsav ugyanis meggátolja, hogy a cukor teljes mértékben kifejtse hatását.

kola

Húsz perccel később megnő az inzulinszint a vérben, és a máj az egész cukormennyiséget zsírrá alakítja.

Negyven perc után a koffein felvétele befejeződik, a pupillák kitágulnak. Növekedik a vérnyomás, amitől szédültnek és álmosnak érezzük magunkat.

Negyvenöt perc után megnő a szervezet dopamintermelése, ami fokozza az agyban a boldogságérzetet. A heroin is hasonló elven működik.

Egy óra elteltével vizelési inger jelentkezik, ennek eleget téve pedig a csontok egészsége számára fontos kalcium, magnézium, nátrium és a cink távoznak a szervezetből. Az üdítőben található teljes vízmennyiség távozik a vizelettel.

A kóla aktív adalékanyaga az ortofoszforsav (E338), amit vízmegkötő tulajdonsága miatt elsősorban húskészítményekhez (virslik, felvágottak) adagolják. A foszfátok befolyásolják a kalciumanyagcserét, túlzott fogyasztása megbontja a foszfát-kalcium egyensúlyt, ami csontritkuláshoz vezethet. Egyes, nem kellően bizonyított kutatások szerint hiperaktivitást váltanak ki gyerekeknél. Magas savasságának köszönhetően kényelmetlen puffadást eredményez.

Hozzászólások: