Ez egy nagyon jó diéta! Én másfél hónapig csináltam, és rendesen fogytam (8 kg-ot). Egy percet nem éheztem, és beteg sem lettem. Sőt, sokkal energikusabb voltam és az itt fáj, ott fáj nyavajáim is meg

A szénhidrátszegény diéta és a mediterrán étrend segítségével többet lehet fogyni, mint az alacsony zsírtartalmú fogyókúrákkal, állítja az egyik leghosszabb és legnagyobb volumenű fogyókúra-módszereket összehasonlító tanulmány. Ily módon a koleszterinszint is csökken.

A tanulmány alapjául szolgáló kétéves kísérlet ellenőrzött környezetben zajlott, méghozzá Izrael egy elkülönített nukleáris kutatóintézetében, ahol a résztvevők önkiszolgáló étteremben ebédeltek, és nem fértek hozzá könnyedén semmilyen gyorsétkezéshez. (A kutatásról a New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi szakfolyóirat számolt be 2008 júliusában.) Mind a 322 résztvevő az alábbi három étrend valamelyikét követte:

  1. Zsírszegény diéta, csökkentett kalória- és koleszterintartalommal, melynek nagy részét alacsony zsírtartalmú gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök alkották.
  2. Mediterrán diéta, túlnyomórészt pulyka, hal, olívaolaj és olajos magvak.
  3. Szénhidrátszegény diéta, meghatározott mennyiségű szénhidráttal. A diétázókat arra ösztönözték, hogy növényi zsír-és fehérjeforrásokat válasszanak.

Bár mindhárom típusú diéta fogyást eredményezett és csökkentette a koleszterinszintet is, a legjobb élettani hatása elsősorban a szénhidrátszegény diétának, valamint a mediterrán diétának volt.

A zsír-mítosz csak kövér hazugság?

Majdnem 6 év telt el azóta – emlékeztet dr. Mercola, az ismert amerikai orvos-szakíró –, hogy napvilágot látott Gary Taubes korszakalkotó cikke, Mi van, ha a zsír-mítosz csak egy kövér hazugság? címmel. Ez egyike volt azon írásoknak, amelyek elsőként rázták fel a főbb sajtóorgánumokat (pl. a New York Times-t), és feltárták az igazságot: a zsír nem egyfajta Antikrisztus, akit száműzni kellene az étrendünkből. (Az eredeti cikk olvasható itt, What if it’s All Been a Big Fat Lie? címmel.)

Az egészségügyi szakértők (beleértve az olyan konzervatív szervezeteket is, mint az Amerikai Szív Egyesület – The American Heart Association –, amely még mindig az alacsony zsírtartalmú diétát javasolja) olyannyira jó munkát végeztek a „zsír rossz” felfogás elterjesztésében, hogy a mítosz még mindig széles körben tartja magát, főleg az Egyesült Államokban.

Valószínűleg a legtöbb olvasó első kézből tapasztalta már ezt, akár saját bőrén, akár barátai, családtagjai példájából. Számtalan ember hagyja el étrendjéből a vajat, a magas zsírtartalmú tejtermékeket, a húst és a tojást fogyókúra gyanánt, holott ezzel csak még tovább gyarapítják súlyfeleslegüket és egészségi problémáikat. És mindezt tulajdonképpen az időtálló egészségügyi szervezeteknek (és zsírellenes propagandájuknak) köszönhetjük.

Soványan a zsírtrtól?

Egyszerű és világos tézis: Attól, hogy zsírt eszünk, még nem leszünk kövérek.

Éppen ellenkezőleg, a túlzott mértékű szénhidrát- és cukorfogyasztás az, ami garantáltan plusz kilókhoz vezet (kivéve azt a kisebbséget, amelynek tagjai az úgynevezett szénhidrát típushoz tartoznak). Miért?

Sejtjeinknek működésükhöz szükségük van üzemanyagra, amihez cukor vagy zsír formájában juthatnak hozzá. Csakhogy szervezetünknek előbb el kell égetnie az összes lehetséges cukrot, mielőtt hozzákezdhetne a zsír feldolgozásához. Például egy nagy tányér tészta esetében (ami a szervezetben cukorrá alakul), amit együtt fogyasztunk némi olívaolajjal és húsgolyókkal (zsír és fehérje), a szervezetnek először fel kell dolgoznia a tészta teljes mennyiségét. Amit nem tud elégetni, azt zsírként fogja elraktározni. A tulajdonképpeni zsír, amit még a tészta mellé megeszünk, szintén elraktározódik.

Minél több szénhidrátot és cukrot veszünk magunkhoz, sejtjeink annál inkább hozzászoknak majd ahhoz, hogy üzemanyagként cukrot használjanak fel. Egy idő után sóvárogni fognak utána, és a zsírral szemben ezt részesítik majd előnyben.

A legtöbb ember hozzászokik ahhoz, hogy cukrot égessen el, szervezetük beáll arra, hogy ebből a célból folyamatosan cukrot vegyen magához, és végső soron még több cukrot használjon fel, még akkor is, amikor nem eszik, mutat rá dr. Ron Rosedale. Éjjel, amikor alszunk, testünk előnyben részesíti a cukor felhasználását, beleértve a szervezet fehérjéinek lebontásából származó cukrot is, ami ahhoz vezet, hogy a testtömeg csökken, és ez az izmok és csontok tömegének csökkenését is magában foglalja.

Az emberek tehát nem elsősorban azért válnak túlsúlyossá, mert sok zsírt esznek, hanem mert elfelejtették, hogyan hasznosítsák a zsírt. Persze szerepet játszik ebben a gyenge hormonális szabályozás is, teszi hozzá dr. Rosedale.

A szénhidrátok és a cukor zűrzavart okoznak a hormonháztartásban

A legtöbb amerikai hatalmas mennyiségű cukrot, kenyeret, sült ételeket, rágcsálnivalókat, kekszeket és számtalan egyéb szénhidrátfélét fogyaszt. Szervezetük már nem képes kezelni ezt a töméntelen cukrot, ezért zsírrá alakítja, hogy kiiktassa a vérkeringésből.

Egy ideig a testsúlyuk gyarapszik, hiszen ez a sejtek elemi reakciója az életben maradás céljából: a felesleges cukrot zsírrá alakítják. Viszont egy idő után a szervezet zsírraktárai is megtelnek. Ez az oka annak, hogy a legtöbb túlsúlyos ember általában egyszersmind cukorbeteg. Szervezetükben nem marad már több hely, ahol a felesleges cukrot zsírként tárolhatnák, így az a keringésben marad, ami ahhoz vezet, hogy az inzulinszint megemelkedik és a szervezet immunissá válik az étvágyat szabályozó, leptin nevű hormonra.

Mi a megoldás? Együnk kevesebb szénhidrátot és cukrot, és fogyasszunk egészségesebb zsírféléket. Ezáltal a szervezet könnyebben dolgozza fel a cukrot (tehát nem szükséges azt teljes mértékben kiiktatni), és rááll a zsír elégetésére is. Az eredmény karcsúbb és egészségesebb test, és persze teljesebb élet.

Mennyi zsír megfelelő a szervezetnek?

Ez egyéntől függ. Mindegyikünknek szüksége van némi zsírra. Néhány ember számára a bevitt táplálék felének megfelelő mennyiségű zsír az elegendő, mások szervezete beéri azzal, ha csak 10%-nyi zsírt vesznek magukhoz. A különbség attól függ, ki milyen táplálkozási típusba tartozik, és hogy mi az illető célja: fogyni akar vagy egészséges kíván maradni. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a saját céljainkkal.

Amikor nagyobb mennyiségű zsírt iktatunk be az étrendünkbe, célszerű inkább a zsírok egészséges fajtáit választani, például olívaolajat, az állati eredetű zsírok közül a fűvel táplált állatok húsát, a telítetlen zsírsavakat (ómega-3) tartalmazó zsiradékokat, a nyers tejtermékeket, olajos magvakat, dióféléket, kókuszolajat és avokádót. A túlságosan finomított zsírfélék, mint a finomított növényi olajak és a transz-zsírok kerülendők.

Ha tisztába jövünk saját táplálkozási típusunkkal, akkor végre nem kell aggódnunk a kalóriaszámlálás és az elfogyasztott zsírok mennyisége miatt. Ehelyett egyszerűen arra figyelhetünk, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidráttal, zsírral és fehérjével lássuk el szervezetünket. Ez a módszer az étkezés sokkal természetesebb és intuitívabb módja, amelynek révén mindig tisztában lehetünk azzal, hogy eltaláltuk-e a helyes arányt, hiszen akkor egyszerűen csodálatosan érezzük magunkat.

Hozzászólások: