Ernyey Béla 10 tanácsa nőknek, és férfiaknak! (Egy úriember nem veri, hanem szolgálja a nőt. )

Ernyey Béla mondja el véleményét divatról, jó modorról, szerelemről és egyéb kérdésekről legújabb, Zoknihossz című könyvében.  Az alábbi 10 tanács is a könyvben olvasható:

1. Miről ismerszik meg az úriember?

„Egy úriembernek mindig fényes a cipője, és sosem cipel nejlonzacskót. Nem veri, hanem szolgálja a nőt. Nyelveket beszél, de soha nem mond ki olyan idegen szavakat, amelyeknek nem ismeri a helyes kiejtését. Nincs egyetlen rövid ujjú inge sem, mert zavarná, ha valaki összetévesztené egy kabinossal a strandon. Néha maga főz a barátainak, és a bort nem a címkéje miatt tartja jónak.”

2. Miért vigyázzanak a nők a frakkhoz viselt fekete csokornyakkendővel?

„Van egy jó tanácsom feltörekvő urak dúsgazdag férjre vágyó lányainak is: soha ne dobbanjon meg a szívük egy bálon olyan férfiért, aki frakkjához fehér helyett fekete csokornyakkendőt visel, bármily vonzó külsővel vagy elbűvölő modorral rendelkezzen is. Mert ő csak egy, a munkáját végző pincér…”

3. Lehetünk-e elegánsak pulóverben?

„Hozzon a jövő bármit is, maradjunk annyiban, hogy a pulóvernek komoly szerepe volt és van az elegáns úr ruhatárában, de ezt a kiegészítőt is praktikusságának megfelelően kell kezeljük, és soha nem szabad ünnepélyesebb rangra emeljük.”

4. Mi a sapka- és kalapviselés alapszabálya?

„Zárt térben soha ne viseljen senki fejfedőt, és ne kérkedjen egy, manapság mindenütt – megbeszélésen, kocsmában, de még riporterként a tévéstúdióban is – hordott kalappal vagy sildjével hátrafelé viselt baseballsapkával, mert ezzel szinte arcon csapja a jó ízlésű többséget.”

5. Kik hordanak platform magassarkút?

„Manapság a plázákban gyakran láthatunk magukat szédítően magas sarkú – garantáltan műbőr – pataszandálok tetején egyensúlyozó Pamelákat, Eszmeraldákat és Dzsenifereket, de ennek szerintem az agysejtek szerény számához és a legősibb női foglalkozás vehemens űzéséhez több köze van, mint a jó ízléshez.”

„Az okos férfi tanul a prolik és a szándékosan kopaszok olthatatlan hamismárka-imádatából, nem hozza magát kellemetlen helyzetbe, és nem kérkedik olyan kiegészítőkkel – így órával sem –, melynek birtoklását a kutya sem feltételezné róla.”

8. Van-e középút a térdzokni és a mezítlábasság között?

„Véssük agyunkba kötelező jelleggel és örökre, a minden férfire kötelezően érvényes alapszabályt: nyáron – sportos cipőkben, mokaszinokban – púderezett lábbal és mindig zokni nélkül járunk! Tavaszi, őszi-téli és minden alkalmi viselethez úriember pedig öltözeténél sötétebb árnyalatú, finom anyagú térdzoknit hord…”

9. A mellkas borotválása helyett tükörbe kéne nézni!

„Ma ott tartunk, hogy férfiak tömegei borotválják magukat csupaszra, de tényleg olyanra, mint ez meztelen csiga. Itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol én már nem szeretnék se véleményt, sem pedig ítéletet mondani. Csak halkan megjegyezni, hogy míg semmi kivetnivalót nem találok abban, ha egy férfi mellkasa vagy lába szőrös, addig formálisan elborul az agyam a férfiak füléből és orrából kilógó szőrerdők láttán. Uraim, nem kéne erre az “apróságra” egy kicsit jobban odafigyelni?”

10. Kik hordanak legombolt nyakú inget?

„Itthon általában a magyart már csak törve beszélő, másodgenerációs szórvány-ivadékok, vagy Németországban szocializálódott, idősebb fogorvosok hordják ezt a régimódi viseletet, amellyel – gondolom – felsőbbrendűségüket óhajtják éreztetni a pórnéppel.”

Hozzászólások: