EZÉRT HÍZOL 40 ÉV FELETT – HOGYAN TARTHATOD MEG A SÚLYODAT? – MIÉRT NEM HATÁSOS A FOGYÓKÚRA?

40 éves korunk előtt csinosak és karcsúak voltunk, de később minden megváltozik.

Csak úgy szaladnak fel a kilók szinte megállíthatatlanul.

Ilyenkor sok nő kezd drasztikus fogyókúrába, amit csak rövid ideig tud betartani, végül még több túlsúllyal küzd, mint fogyókúra előtt. Egy örök harc, amit végül feladunk.

Arról nem is beszélve, hogy a túlsúlynak következtében nehezebben szánjuk rá magunkat a mozgásra, amivel valóban elérhetnénk/megtarthatnánk kívánt súlyunkat.

MÉGIS MIÉRT HÍZUNK 40 ÉV FELETT?

Ennek nem kell így lennie!

Nem a fogyókúra fogja meghozni a kívánt eredményt.

Ahhoz, hogy 40 év felett kordában tudjuk tartani testsúlyunkat, érdemes megérteni, miért az oka a hízásnak, különösen ebben az életkorban.

Természetesen vannak szerencsés testalkatú nők, akiken semmilyen változás nem tapasztalható, még akkor sem, ha elmúltak negyven évesek. Ők a szerencsés alkatba tartoznak, ám a többség mégsem ebbe a kategóriába sorolható.

MI TÖRTÉNIK EKKOR?

Az anyagcsere folyamata lelassul, könnyebben tárolódik a zsír szervezetünkben. De tehetünk ellene!

MIÉRT LASSUL LE AZ ANYAGCSERE?

Különböző okai lehetnek, mint például a nemi hormon termelésének lecsökkenése. Egy másik ok lehet, miszerint a növekedési hormon szintje (Somatotropin) is drasztikusan lecsökken. Így lelassul a zsírégetés, izomtömegünk nagy részét elveszítjük. Ezek együttesen okozhatják a hízást.

A TESTZSÍR SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSE

Harmincas éveinkben könnyen megváltoztatható az izom és zsír aránya testünkön. Akinek magasabb volt a testzsír aránya, kevesebb kalóriafogyasztás mellett is könnyen átbillenthette az izom javára az arányt. Ennek oka, hogy az izom több kalóriát éget el nyugalmi állapotban, mint a zsír. Tehát, amikor a mérleg nyelve a zsír felé billen, kevés az izomtömeg, akkor kevesebb energiát mozgósítunk, és kevesebb zsírt tudunk elégetni. A zsír és izom arányának megváltozása miatt, különösen 40 év felett, a hormonváltozásnak (növekedési hormon, ami az izmokért felelő) köszönhetően több lesz a zsírszövet, mint az izom. Ezért is lesz a legtöbb drasztikus fogyókúra sikertelen. A titok az izomtömeg növelésében rejlik, és nem a koplalásban, kalóriamegvonásban.

SPORT HELYETT DIÉTA? NEM!

Miért ne diétázzunk! Sportolás helyett a diéta aligha segít. Sokkal eredményesebbek lehetünk, ha a mozgást választjuk. Amennyiben tartani szeretnénk súlyunkat, esetleg izomtömegünket szeretnénk növelni, azért tenni kell. Ne feledjük, az izom sokkal több kalóriát éget el, mint a zsírszövet. Válasszunk olyan sportot, ami jól megizzaszt, így eredményesen adhatjuk le a felesleges kilókat, felgyorsul az anyagcsere folyamata. Sportok közül találjuk meg azt, amelyik örömet okoz és kikapcsolódást is nyújt egyben. Nem akkor leszünk hatékonyak, ha végigszenvedjük az edzést. Tornaóra, kocogás, és még számtalan sportforma közül válogathatunk.

TÁPLÁLKOZÁS AZ ALFÁJA ÉS OMEGÁJA

Hiába mozgunk rendszeresen, ha közben nem figyelünk oda táplálkozásunkra. 40 év felett a nassolás hatványozottabban meglátszik külsőnkön. Ezt el kell felejteni, de nem kell a koplalást választanunk. Egy kis odafigyeléssel (elolvassuk el a terméktájékoztatón a kalóriaértékeket, hasonlítsunk össze) megállíthatjuk a túlsúly elhatalmasodását. Együnk minőségi élelmiszereket, melyek rostban és tápanyagban gazdagok. Ezekből kevesebb is elég lesz, mert táplálóak. Figyeljünk a vitaminpótlásra, hiszen az izmok épüléséhez szükség van rájuk. Ideálisak a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és alacsony zsírtartalmú húsok.

FONTOS!

Amennyiben nem tapasztalunk változást életmódváltásunk után testmozgás mellett sem, úgy érdemes orvosi segítséget kérni. Elhízást számtalan betegség okozhat, az egyik fő okozója a pajzsmirigy helytelen működésé is lehet. Erre vérvizsgálat útján hamar fény derülhet.

Hozzászólások: