Egyre több magyar kérvényezi a brit állampolgárságot

A telegraph.co.uk nemrég rövid interjút közölt a londoni lengyel nagykövettel. Witold Sobków egyebek mellett arról beszélt, hogy 2013-ban 6066 lengyel kapta meg a brit állampolgárságot, ami hatalmas ugrás a 2009-es 458-hoz képest. A nagykövet a brit politika erősödő bevándorlásellenességével hozta összefüggésbe a jelentős növekedést.

Azt mondta, néhányan azért akartak brit útlevelet szerezni, mert attól féltek, hogy a szélsőjobboldali brit párt, a UKIP népszerűsége következtében elveszthetik tartózkodási jogukat az Egyesült Királyságban.

Gondoltuk, utánajárunk, mi a helyzet a magyarokkal. Kiderült, hogy a legfrissebb brit statisztikák szerint 2013-ban 810 magyar vált brit állampolgárrá, ami szintén többszöröse a 2009-es adatnak, amikor ugyanez a szám csak 79 volt.

Egy évvel később egyébként 244-en, 2011-ben 259-en és 2012-ben 509-en kapták meg a brit állampolgárságot a magyarok közül. 2014-es adatok még nem állnak rendelkezésre.

Kerestük a londoni magyar nagykövetet, hogy megkérdezzük, mit gondol lengyel kollégája nyilatkozatáról, de sajtósától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Szabadhegy Péter a héten szabadságon van, és interjúkérelmünkkel csak jövő héten tudnak érdemben foglalkozni.

Bár Witold Sobków megalapozatlannak tartotta a brit állampolgárságért folyamodó egyes lengyelek félelmét, az tény, hogy az elmúlt időszakban a bevándorlás a brit politika hot topicjává vált. És valószínűleg nem lesz ez másképp a brit választásokig hátralevő nagyjából három hónapban sem, ami tovább erősítheti a szigetországban élő kelet-európaiak bizonytalanságát.

Hogy mennyire hozható összefüggésbe a bevándorlásellenes retorikával a brit állampolgárságot igénylő magyarok számának növekedése, nehéz megmondani.

Anglia-utlevel(650x433)

Mindenesetre a 2013-as kiemelkedő számok egy olyan évet zártak, aminek az elején David Cameron bejelentette, hogy újraválasztása esetén tárgyalóasztalhoz ül az uniós vezetőkkel Nagy-Britannia uniós tagságának megreformálása érdekében.

Az egyeztetések fő támpontjai pedig a bevándorlás, az unión belüli munkavállalás és a segélyek igénybevételi lehetőségének újragondolása lennének. A brit miniszterelnöktől azóta konkrétumokat is hallhattunk terveivel kapcsolatban.

A brit állampolgárságot megkapók száma egyébként azzal együtt is emelkedett, hogy az elmúlt években szigorodtak a megszerzés feltételei. Ráadásul az egész procedúra nem olcsó mulatság.

A hivatalos brit kormányzati portál tájékoztatása szerint jelenleg 903 fontba kerül egy felnőtt állampolgársági eljárása, és ehhez jön még hozzá a gyermekeké, ami 18 év alattiak esetében 669 font fejenként. Pozitív elbírálás esetén az eskütételi ceremónia 80 fontos díját is meg kell fizetni.

A brit állampolgárságot egyébként azok igényelhetik, akik legalább öt éve Nagy-Britanniában élnek, és ezalatt nem töltöttek 450 napnál többet az országon kívül. További feltétel még, hogy a pályázónak legyen joga határozatlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodni, ami uniós állampolgárként magyarok esetében adott.

A kérvényező alapvetően nem lehet büntetett előéletű, és nem véthetett a brit bevándorlási törvények ellen. Az ezzel kapcsolatos részletes követelmények itt találhatók.

Ezen kívül mindenkinek, aki brit állampolgárságot akar szerezni, bizonyítania kell, hogy beszél angolul és elboldogul az itteni közösségben. Ehhez egy néhány éve bevezetett úgynevezett Life in the UK tesztet is ki kell tölteni, amely az interneten található vélemények és visszajelzések szerint nem olyan egyszerű.

Volt olyan például, akinek arra a kérdésre kellet válaszolnia, hogy hány tagú a walesi közgyűlés, mások azt nem értették, miért kell tudniuk, hogy milyen a 18 év alattiak aránya az országban.

A vizsgára egyébként egy kézikönyv segítségével lehet felkészülni, és a kérdések 75 százalékára kell jól válaszolni ahhoz, hogy valaki átmenjen.

Kissé más feltételek vonatkoznak azokra, akiknek brit házas- vagy élettársuk van. Ők például rövidebb ittélés után is kérelmezhetik az állampolgárságot.

A hivatalos adatok szerint egyébként a legtöbb pályázó a lakhatási követelményeken bukik el, mert például a megengedettnél több időt töltöttek távol Nagy-Britanniától az elmúlt öt évben.

Hozzászólások: