E térkép segítségével kiderítheted, hogy a hasfájás mögött milyen betegség húzódhat

A gyomor és has területe jókora felület az emberi testen, viszonylag gyakran jelentkeznek fájdalmak ezen a tájékon. Ezek típusai is többfélék lehetnek, a szúró, égetőtől kezdve, a tompa fájásokig.
Az emberek 90 százaléka, életében biztosan legalább egyszer találkozik ezekkel a kellemetlen panaszokkal. Érdemes ezekre odafigyelni, hiszen ha egy bizonyos ponton 2 hétig fáj a hasunk, akkor sürgősen forduljunk orvoshoz, jobb nem játszadozni, hiszen a tünetek mögött komoly, krónikus betegségek is rejtőzhetnek.
Az alábbi ábrán 9 hasi területet jelöltek be, amely segítségével, ha azonosítjuk a fájdalom helyét, akkor képet kaphatunk, hogy mi okozhatja a problémát.
1. A fájásokat epekő, gyomorfekély, a hasnyálmirigy gyulladása okozhatja
2. Itt is a gyomorfekély, a reflux, a hasnyálmirigy működési zavara, epekő állhat a háttérben.
3. Szintén probléma oka lehet a gyomorfekély, a patkóbél sérv, az epevezeték elzáródása, hasnyálmirigy gyulladás.
4. A lehetséges okok között lehet az epekő, a húgyúti fertőzés, vagy gyulladás, ágyék- és porckorongsérv.
5. Gondot okozhat a hasnyálmirigy- és a kezdeti fázisban lévő vakbélgyulladás, gyomorfekély, vagy a köldöksérv.
6. Bűnös lehet az epekő, a vastagbél falának előboltosulása, vagy éppen annak a gyulladása.
7. A tettes itt a vakbélgyulladás, a székrekedés, a medence megbetegedése lehet, de nőgyógyászati gondok is okozhatják a fájásokat, mint például az endometriózis, de az ágyéksérvet se zárjuk ki.
8. Ennél a területnél a fájdalmak mögött a húgyutak fertőzése, a vakbél- és vastagbélgyulladás állhat, de szóba jöhet a medencét érintő betegségek, vagy nőgyógyászati bajok.
9. Itt is a vastagbél falával, valamint a medencével lehet gond, de az ágyéksérv, és a nőgyógyászati betegségek is szóba jöhetnek.
Hozzászólások: