Cigarettával volt megpakolva a tartálykocsi belseje

Január 26-án jelentkezett kilépésre Ukrajnából egy tartálykocsit húzó nyerges vontatóval egy 41 éves kárpátaljai férfi (az ukrán-román-magyar hármashatártól csupán 5 km-re található) Nevetlenfalu (Дякове) – Halmi (Halmeu) határátkelőhely ukrán oldalán.

A vámosok kérdésére, hogy mi  rakománya, azt nyilatkozta, hogy üresen megy Romániába, ahol cseppfolyós gázzal rakodják meg a tartályt. Ezt az állítását fuvarokmányokkal is igazolta.

A tartály alapos átvizsgálása során a vámosok figyelmét felkeltette egy üres tartályra nem jellemző hang, ezen kívül a tartály elülső részén található csavarok átfestését fedezték fel olyan helyen, ahol hozzá lehetett férni a tartály belső részéhez.

 

Gyanúra adott még okot a mérlegelés, amely jelentős eltérést mutatott, ami 2,5 tonnával több, mint a fuvarokmányon feltüntetett súly.

Mivel a nevetleni határátkelőhelyen nincs kamionröntgen berendezés, ezért a kamiont átkísérve az ungvári vámállomáson készítettek röntgenfelvételt a tartályról. A szkenner eredménye nem sokáig váratott magára – a képek igazolták, hogy valóban vannak idegen rögzítések, sőt, a tartály szinte teljesen tömve volt kartondobozokkal.

A megröntgenezett kamiont 27-én, pénteken visszaküldték a Nevetlenbe a határátkelőhelyre, ahol a helyi vámosok megkezdték a tartálykocsi illegálisan kialakított bejáratának felfedését.

A kárpátaljai vámosoknak le kellett szerelniük a tank fedelét, amelynek közepén több száz doboz (mesterkarton) különböző márkájú cigarettát találtak.

Az ellenőrök 215 mesterkarton dohányterméket (mintegy 107,5 ezer doboz cigarettát) szedtek ki a gyanússá vált tartályból. Minden cigaretta ukrán zárjegy nélkül volt.

A bűncselekmény tárgyának, vagyis a cigarettának a becsült összértéke meghaladja az 5,6 millió ukrán hrivnyát (közel 55 millió Forint), a lefoglalt vontatmány, vagyis tartálykocsi ára legfeljebb 2 millió UAH.

Az Kárpátaljai Vámhivatal munkatársai az elkobzott cigaretta értékével megegyező bírságot szabtak ki a fuvarozóra, valamint lefoglalásra és elkobzásra került a szállítóeszköz is.

Hozzászólások: