A boldog párkapcsolat titka 3 szó

Ahhoz, hogy hosszan és jól működjön a kapcsolat, megfelelő kommunikáció szükséges. Három szó nagyban segíti a megértést és az elfogadást.

A nő és férfi ideális viszonya olyan, mint a jól felépített ház, erős az alapozása, és szilárdak a falai. Teszteld le, vajon te ilyen kapcsolatban élsz-e! Ehhez csupán három őszinte válasz szükséges.

Született kalandorból nehéz családapát faragni
Vajon mi jut előbb eszedbe, ha ránézel a számodra fontos férfira? Az, hogy mennyi mindent szeretsz benne, vagy az, hogy akad néhány olyan szokása, tulajdonsága, amin talán jó lenne változtatni? Ha az előbbi válasz a tiéd, van mire építkezned. Ha az utóbbit érezted igaznak, gondolkodj el azon is, vajon miért éppen őt választottad ki magadnak.
A harmonikus párkapcsolat egyik alappillére ugyanis a másik feltételek nélküli elfogadása, úgy, ahogy van, minden jóval és esetleges rosszal együtt. Nagyot csalódhat, aki netán arra számít, hogy a rendelkezésére álló alapanyagból majd idővel kifaragja a számára tökéletes társat. Legfeljebb átmenetileg változtatható át valaki például kalandhősből gyerekeket pesztráló, házias családfővé.
Valójában minden innen indul, és ide kanyarodik aztán vissza. Abból tehát, hogy képes vagy határozott igent mondani a pasira, azt is tudhatod, végre az igazit sodorta melléd az élet.

Bocsánat:
Mit teszel, amikor megbántod valamivel a párodat? Ügyes húzással úgy fordítod az összezörrenéseteket, hogy végül te sértődhess meg?
Netán napokig vezekelsz, ostorozod magad, mártírként szenvedsz, és büntetésképp megtagadsz magadtól minden földi hívságot?
Az első esetben a férfi önérzete sérül, a másodikkal pedig rövid időn belül az agyára mész. Nem az a jó út ilyenkor, hogy megpróbálsz fölébe kerekedni, avagy látványosan rosszul érzed magad.
Miért nem ismered be inkább egyszerűen azt, hogy hibáztál, netán felelőtlen voltál, esetleg kicsit még gonosz is? Nézz rá a párodra, és mondd azt neki mosolyogva: bocsánat! Mennyi mindent lehet bezsúfolni ebbe az egyetlen, rövid kis szóba. Megbújik benne bátorság, egy csipetnyi belátás, némi önirónia, leheletnyi önkritikával és sajnálattal fűszerezve, no meg sok-sok szeretet is.Mi mással lehetne reagálni erre, mint felszabadító, megbocsátó mosollyal. Míg az őszinte beismerés a bizalmat erősíti, és biztonságot jelentő falakat húz körétek, a ködösítés, játszmázás kettőtök közé rak fel elválasztó téglasorokat.

Hogyan segít a családállítás?
Megoldatlan, állandóan ismétlődő problémáid vannak, és sehol sem találod az okokat? Lehet, hogy nem a te életedben történt az, amiért most szenvedsz. Ha a család egy tagjával valami életbevágóan rossz történt, a család – mint rendszer – működésében zavar keletkezik, amit egy később született leszármazott úgy próbál korrigálni, hogy ugyanúgy él, érez és viselkedik, mintha az a rossz dolog vele történt volna meg. A családállítás során választ kaphatsz olyan kérdésekre, mint: miért menekülsz valamiféle függőségbe a problémák elől? Miért nem találsz párt? Vagy hogyan élhetnél teljesebb életet?

boldog-540x280

Köszönöm:
Hogyan reagálsz arra, ha virágot kapsz a párodtól? Meghatottan megköszönöd? És mit mondasz neki, amikor leviszi a szemetet, lehajtja a vécéülőkét, elmossa maga után a tányérját, jó helyen nyomja meg a fogrémes tubust, és a szennyestartóba rakja a koszos zokniját?
Nos?

Ja, hogy ez utóbbiak szóra sem érdemesek? Hiszen mi sem természetesebb? Ez a minimum? Mi lenne, ha olykor azért ezeket is megköszönnéd?
A párkapcsolatok kutatói azt állítják ugyanis, hogy a házasságokban naponta több száz olyan helyzet van, aminek örülni lehet, olyan apró figyelmességek a másik részéről, melyeket egy idő után azonban már szinte észre sem veszünk, vagy, ha igen, legfeljebb magunkban nyugtázzuk. Érdemes néhányat kimazsolázni azért ezek közül, és megjutalmazni legalább egy köszönömmel. Ez a kapcsolatot összetartó malter, a megerősítő kapocs közöttetek.

Elfogadlak:
A valóban működő élettársi, házastársi viszonyban azonban nem csupán mondogatod, de vissza is hallod az előbbieket. Vagyis a párod ajtócsapkodás és a látványos duzzogásod nélkül is rájön, belátja, hogy megbántott. Nem akar magassarkút meg miniszoknyát rád kényszeríteni, ha farmerban és balerinacipőben érzed jól magad. Nem hülyéz le, ha nyolcadszorra sem érted meg, mikor van les a fociban, nem ordít, ha rossz kijáratnál hajtasz ki a körfogalomból, de nem szól be akkor sem gúnyosan, hogy mi ez a nyálas vacak, amikor a kedvenc sorozatod megy a tévében. És hálás, hogy finom vacsorát teszel le elé.

Azaz elfogad téged a hibáiddal együtt, képes bocsánatot kérni, ha ő hibázik, és a mindennapokban is tud örülni annak, hogy vagy neki. Ahhoz, hogy megtaláld magad mellé ezt a pasit, ne feledkezz el a következőkről sem. Soha ne azt számolgasd, hogy neked mibe kerül a szerelem, vagyis mi mindent kell feláldoznod érte. A boldogságért ugyanis nem kell, nem lehet fizetni. Legfeljebb kicsit pedálozni, azaz megdolgozni érte. Persze, azt sem mindig könnyű felismerni, hogy ott van az orrod előtt, szinte karnyújtásnyira tőled.

Hozzászólások: