Időjárási katasztrófa egy év múlva

Kalifornia állam egy éven belül kifogy édesvíztartalékaiból ? állítja egy kutató az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA adataira támaszkodva. A katasztrófa megelőzéséhez a lakosságtól a mezőgazdaságon át az iparig mindenkinek sürgősen le kell szoknia a víz pazarlásáról.

Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy néhány évtizeddel ezelőtt rendszeresen vízkorlátozásokat vezettek be nyaranta Budapesten. Ez semmi ahhoz képest, ami a Egyesült Államok Kalifornia államának lakóira vár, ha nem változtatják meg sürgősen vízfogyasztási szokásaikat ? derül ki abból a jelentésből, amelyet Jay Famiglietti vezető vízügyi kutató készített.

A szakember, aki az amerikai úrhivatal, a NASA Jet Propulsion Laboratory/Caltech munkatársa, azt állítja, hogy Kalifornia már csupán egy évre elegendő földi édesvíz-készlettel rendelkezik. A NASA műholdas felderítése alapján gyűjtött adatokat idézve azt fejtegette a Los Angeles Timesban megjelent cikkében, hogy a víztartalékok 2002 óta folyamatosan csökkennek. Egyéb információk figyelembevételével az is megállapítható, hogy a térség vízkészletei a 20 század óta hanyatlanak.

Vége fürdőzésnek

Famiglietti eredményeit támasztják alá a U.S. drough monitor adatai is ? ez a jelentéssorozat folyamatos  megfigyelések alapján mutatja a hőhullámokkal sújtott területeket, ennek részeként tartalmazza az Egyesült Államok aktuális szárazságtérképét is. A hőségbarométer szerint Kalifornia állam területének felén immáron harmadik éve rendkívüli szárazsággal kénytelenek szembe nézni az emberek. A szakember szerint három lépést kell sürgősen megtenni annak érdekében, hogy ne váljon be katasztrófajóslata.

Az első: kötelezni kell a vízfelhasználás racionalizálására a térség minden fogyasztóját. Nem lehetnek kivételek ez alól a háztartások, a közintézmények, a mezőgazdasági és az ipari vállalkozások sem. Második lépésként azonnal meg kell kezdeni annak a tavaly elfogadott törvénynek a végrehajtását, amelynek célja a fenntartható vízgazdálkodás kialakítása. A jogszabály alapján regionális hivatalokat kell felállítani amelyek 2022-ig elkészítik az előbbi cél elérését lehetővé tevő javaslataikat. A fenntarthatóságot 2042-ig kell elérni.

letöltés-7-450x300

Harmincéves projekt

Famiglietti megjegyzi, hogy ha a minden terv szerint megy, még akkori is 30 évre lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, sikerült-e elérni a kitűzött célokat. Ha nem történik semmi, akkor addigra telesen kimerülhetnek a földi víztartalékok, úgyhogy nem lesz értelme fenntartható vízgazdálkodásról beszélni. Végül harmadik intézkedésként a szakértő szerint vezetői munkacsoportot kell létrehozni, amely kidolgozza a sürgős és a hosszú távú teendők listáját.

A vízügyi kutató különösen fontosnak tartja, hogy javítsák a lakosság tudatosságát. A víz a legfontosabb közösségi vagyonunk ? fejtegette -, ám a döntéshozók a széles nyilvánosság kizárásával hozzák meg a vele kapcsolatos intézkedéseket. Mi sem jelzi jobban a helyzet komolyságát, mint hogy a kaliforniai farmerek egy részével a múlt hónapban közölték: 2015-ben már ne számítsanak arra, hogy a szövetségi kormány gondoskodik a vállalkozásaik vízellátásáról.

Hozzászólások: