Betilthatják az energiaitalokat Európában?

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős litván uniós biztos szerint azt fontolgatják, hogy megtiltanák a koffeintartalmú energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak.

Ez legfőképpen az osztrák energiaital céget, a Red Bull-t érintené rosszul ? számolt be róla a thelocal.at.

A cikkben kitérnek a tiltást támogató civil szervezetre a Foodwatch álláspontjára is.Szakértőik szerint ugyanis a koffein-kiegészítőket tartalmazó italok hatása káros az egészségre. (Erről már korábban mi is ITT  beszámoltunk hazai vonatkozásban.)

energiaital650x433

Egy felmérés szerint az európai fiatalok 68 százaléka iszik energiaitalt, ebből 24 százalék pedig legalább négyszer egy héten. A szakemberek szerint azonban a felnőtteknek és a fiataloknak nem szabad a testsúlyukhoz viszonyítva kilónként 3 milligrammnál több koffeint a szervezetükbe juttatni.

4b530f3d3c52f7a0ec9a04bcf8bc76b24267c9a27a87393f5bf3c914d96757be

A tanulmányra a Red Bull egy közleményben válaszolt, amiben arról írnak, hogy az emberek teából, kávéból és üdítőitalokból szerzik be a napi koffein adagjukat és nem energiaitalokból.

Azonban egy energiaitalból fél liter már túlmegy egy 12 éves gyerek napi javasolt koffeinmennyiségén és a Foodwatch szerint a fiataloknál magas a túladagolás veszélye.

891

A litván parlament már tavaly májusban megszavazta, hogy 18 év alattiak ne vehessenek energiaitalt.

Az unió többi tagállamában erre legfeljebb csak javaslatot tehetnek, hogy a kiskorúak ne fogyasszák ezeket.

Hozzászólások: