ASZALT SZILVA: A SZUPERGYÜMÖLCS, AMIT MINDEN MENOPAUZÁS NŐNEK FOGYASZTANIA KELL!

Az aszalt szilva kiváló hatással van a csontok egészségére, és hatékonyan képes felvenni a harcot a csontritkulás ellen. A Florida Egyetem kutatói nemrég publikáltak egy tanulmányt, amely szerint az aszalt szilva a menopauza utáni időszakban lévő csontritkulásban szenvedő nők esetében bizonyult hatásos gyógymódnak.

A kutatók szerint jótékony hatását a magas bórtartalomnak köszönheti, annak a ritka félfémnek, amely a feltételezések szerint fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében és kezelésében. 100 gramm aszalt szilva fedezi a szervezet számára a napi szükséges bórmennyiséget.

Bahram H. Arjmandi, a floridai egyetem táplálkozástudományi professzora munkássága során számos gyümölccsel kísérletezett, és az összes közül az aszalt szilva bizonyult a leghatékonyabbnak a csontritkulás kezelésére. A szakember szerint az aszalt szilva rendszeres fogyasztásával visszafordítható a menopauza után bekövetkező csontritkulás.

A szilva gazdag szénhidrátokban, ugyanakkor kiváló rostforrás is, de sok káliumot, bórt, rezet, magnéziumot, mangánt is tartalmaz. Kis mennyiségben még megtalálható benne magnézium-foszfát, vas és kalcium. Annak ellenére, hogy magas a cukortartalma, nem növeli meg hirtelen a vércukorszintet.

A kilencvenes években egy bostoni kutatócsoport az élelmiszerek antioxidánstartalmát vizsgálták és kiderült, hogy az összes gyümölcs közül, legyen az szárított vagy friss, az aszalt szilva tartalmazza a legtöbbet. Az aszalt szilva antioxidánstartalma kétszer annyi, mint a friss szőlőé és a áfonyáé, négyszer annyi, mint az eperé, és hatszor annyi, mint a friss szilváé.

Az aszalt szilva emellett rostokat is tartalmaz, amelyek segítenek a kiegyensúlyozott és stabil emésztés megtartásában, megelőzve így a székrekedést, az emésztési zavarokat és az aranyeret.

Az aszalt szilva kis mennyiségben komplex B-vitamint is tartalmaz, ami alapvető fontosságú a szervezet növekedése és fejlődése, valamint az anyagcsere funkciók működése szempontjából. Az aszalt szilva egyensúlyban tartja a vérnyomást és megelőzi a magas vérnyomás kialakulását. Magas káliumtartalmának köszönhetően szabályozza a vérnyomást.

Egy kutatás szerint napi egy adag vízben áztatott aszalt szilva csökkentette a vérnyomást egyes betegek esetében. Mindezek mellett az aszalt szilva K-vitamint is tartalmaz, ami kulcsfontosságú a normális véralvadáshoz, és segít megakadályozni a belső vérzéseket. A-vitamin tartalma pedig segíti a látás folyamatait, a bőr és a szövetek egészségének megőrzését, segíti a csontok egészséges fejlődését és erősíti az immunrendszert.

Hozzászólások: