Ártó szobanövények ? ezekkel a cserepes virágokkal ne éljünk egy lakásban

Több olyan szobanövény van, amelyek kifejezetten hasznosak, megtisztítják a légteret a káros anyagoktól, oxigént bocsátanak ki, de nyilván olyan cserepesek is vannak, amelyek árthatnak az egészségünknek, ezért nem alkalmasak arra, hogy egy légtérbe legyünk velük.

szobanoveny5

Ezeknek a növényeknek sokszor a szaguk is elviselhetetlen, a leveleik pedig mérgező anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak, főként azoknak, akik erre érzékenyek.

Szerencsére nincsen olyan sok gondot okozó szobanövény, de azért ezekre a fajtákat érdemes kerülni: ilyen az azálea, amelynek leveleit, ha megesszük, akkor gyomorgörcsöt, vagy epilepsziás rohamot kaphatunk, a pompás kafferliliom(klívia), amelynek a gyökere mérgező, nagy mennyiségben akár bénulást is okozhat, kisebb mennyiségben pedig hányást.

szobanoveny2

pompás kutyatej (Euphorbia milli), a hortenzia, vagy a filodendron is kerülendő. Sajnos ezek a növények sok lakásban megtalálhatók, a tulajdonosuk többnyire egyáltalán nincs tisztában a veszéllyel.

pompás koronásliliom a gyerekekre nézve lehet veszélyes, hiszen ha a kicsik ?megkóstolják?, akkor hajhullást okozhat, de a vesékre is káros ez a növény.

szobanoveny1

buzogányvirág szép dísze szokott lenni a szobáknak, de olyan helyen kell tartani, ahol a gyerek nem fér hozzá, mivel a nedve mérgező, ha bekerül a szervezetbe, akkor irritálja a nyálkahártyát, égető, viszkető érzést vált ki. Ez a nedv akkor jön elő, ha a növény levelét, vagy törzsét sérülés éri.

szobanoveny3

filodendron levelei toxikus savat tartalmaz, amely ha bekerül a gyerek szervezetébe, akkor komoly mérgezést idézhet elő.

szobanoveny4

tubarózsának is van egy jellegzetes illata, amit sokan nem bírnak, főleg a hiperérzékenyek, illetve a szívbetegek életét keserítheti meg, olykor még depressziót is okozhat, ezért inkább szabaduljunk meg tőle, vagy ajándékozzuk olyan ismerősnek, akit nem zavar.

szobanoveny6

Hozzászólások:

6 thoughts on “Ártó szobanövények ? ezekkel a cserepes virágokkal ne éljünk egy lakásban”

Comments are closed.