Amiket semmiképpen se áldozzunk fel a kapcsolatunk oltárán

Egy kapcsolatért általában áldozatot kell hozni, s rendben is van ez így. Ha szeretünk valakit, szívesen tesszük, nem esik nehezünkre. De mint mindennek, ennek is vannak határai.

Egy jó kapcsolat által jobb emberek lehetünk, ha nem nyomjuk el magunkat és saját személyiségünket.  Néhány dologban nem szabad kompromisszumot kötnünk, pláne feladni magunkat.

Szabadság

Az egyik legalapvetőbb emberi jogunk a szabadság: ideális esetben oda megyünk, és azzal, akivel szeretnénk. Ha lelkiismeret-furdalásunk van, amennyiben baráttal vagy családtaggal töltünk némi időt, akkor feltehetően gond van a kapcsolatunkkal, s a túl sok féltékenység és az ebből adódó szorongás meg fogja mérgezni hosszú távon kettőnk viszonyát.

Önmagunk

Sose változzunk meg valaki kedvéért, s ne akarjunk mások lenni, hiszen bennünket szeretett meg, ha minden igaz, nem azt a másikat, akivé formáljuk épp magunkat. Mindenkinek van saját élete, múltja, vannak gondolatai és vágyai. Mindig ragaszkodjunk saját lényünkhöz és lényegünkhöz.

Öröm

Az örömhöz, boldogsághoz és vidámsághoz is jogunk van, nemcsak kamaszkorunkban, hanem életünk akármelyik szakaszában. Aki ezt próbálja elvenni tőlünk, az meglop, megfoszt minket valami alapvetően fontostól. Sose hagyjuk, hogy lehúzzon minket a másik negatív életszemlélete, morgása, örökös zsörtölődése.

Vallás, spirituális meggyőződés

Senkinek sincs joga ahhoz, hogy gúnyt űzzön a hitünkből. Mindenki abban hisz, amiben tud és akar, ebbe aztán tényleg nem lehet beleszólni. De fordítva is igaz: azt se hagyjuk senkinek, hogy a saját meggyőződését ránk erőltesse, esetleg zsaroljon, és olyasmire kényszerítsen, amihez nekünk semmi kedvünk nincs.

Hozzászólások: