A zöldségek története! Nem fogod elhinni, honnan származik az uborka!

A zöldségek történelme már akkor ismeretes volt amikor a vadászok elhagyták Afrikát és elkezdődött a gyarmatosítás.

Az emberek már a kőkorszakban is foglalkoztak kertészkedéssel, eleinte csak leszedték azokat a növényeket amelyeket a természet nyújtott a számukra, majd a későbbiekben vetettek és arattak.

Minden zöldségnek meg van a saját történelme, ezekből szeretnénk felsorolni nektek néhányat.

1. Burgonya

A burgonya 1565-ben jelent meg Európában, a spanyol tengerészek hozták be Amerika déli részéről. Eleinte dísznövényként lett termelve, majd lekvárt készítettek a zöld burgonyából és csak ezután jöttek rá, hogy elkészíthetik ételként is. Az 1800-as években a burgonya annyira ritka volt, hogy ajándéknak is ezt adták. Az idő múlásával a burgonya egyre elterjedtebbé vált az egész világon, ma már az Északi sarkon is termesztik.

2. Paradicsom

A paradicsom hazája Dél-Amerika, vannak olyan vadon termő paradicsom fajták, amelyek megtalálhatók Peruban, a Kanári és a Fülöp szigeteken. A paradicsomot a spanyolok hozták be Európába a tizenhatodik század közepén. Az európai országokban dísznövényként volt ismeretes eleinte. A tizenkilencedik század elejéig a paradicsomot ehetetlennek hitték Európában, Amerikában pedig mérgező növényként volt elkönyvelve.

3. Répa

A répát már 4 ezer éve ismerik és fogyasszák. A répa termesztése a középkorban lett közkedvelt és a tizenkilencedik századig különleges finomságnak számított. A tizenhetedik században kezdték el termeszteni Európában.

4. Fokhagyma

A fokhagymát és a hagymát már az antik Egyiptomban fogyasztották, ahogyan ez látható felírás ként a Keopsi piramison is. A fokhagymát először Kínában termesztették. Az antik Görögországban is termesztették, de nem használták mindennapos fogyasztásra a kellemetlen illata miatt. Az antik Rómában csak a szegények fogyasztották az egészségük megőrzése miatt.

5. Hagyma

A hagymát az egyiptomiak termesztették, nagyon szerették. Az antik Görögországban szent növényként kezelték, de nem tették ételbe az erős szaga miatt.

6. Bab

A babról a régi kínai krónikákban olvashattunk először ,időszámításunk előtt a 2800-as években, akkor még a kínaiak a babot rizzsel készítették, úgy ahogyan most Indiában, Koreában és a Fülöp szigeteken készítik. Amerikában a babot az indiánok termelték és fogyasztották ősidők óta.

7. Uborka

Az uborka hazája India, ahol még ma is található néhány uborka specialitás. Itt az uborkát már i.e. 3000-ben ismerték. A régi egyiptomiak műemlékei is ábrázolnak uborkát, innen tudhatjuk, hogy ők is fogyasztották ezt a zöldséget. Dahiriel-Bars templomában a zöld színűre festett uborka a szőlővel együtt látható, Görögországban pedig Homer idejében létezett Sikion az uborka városa.

8. Csipős paprika

A csípős pirospaprika hazája Amerika trópusi részén található. Peruban egyes régi sírokban paprikamagokat találtak, feltételezik, hogy az indiánok a paprikát szent növényként ismerték. Az első európai ember aki ismerte a paprikát Kolumbusz volt, a naplójában leírást találtak arról, hogy 1493 jan 15-én Haitiben egy tradicionális, pikáns szószt fogyasztott. A csípős paprikát Kolumbusz hozta be Spanyolországba, a babbal, a dohánnyal és egyéb érdekes növényekkel együtt. Eleinte a csípős paprikát orvosi növényként termesztették, majd később fűszernövényként.

9. Káposzta

A káposzta az egyik legrégebbi idők óta termesztett zöldség Európa déli részén, több mint 4,5 ezer éve ismerik. Egy legenda szerint a Thunder istene Jupiter szerette volna megérteni az Orákulum két jóslatát és borzasztóan izzadt. Néhány izzadtságcsepp a földre esett és ebből nőtt ki a káposzta. A római gazdálkodók a káposztát marhahússal és babbal fogyasztották. A régi görögök úgy tartották, hogy a káposzta egy olyan gyógyszer ami majdnem minden betegséget gyógyít. Európában a középkorban kezdtek felfigyelni a káposztára amikor Ibn Sina filozófus és orvos több bejegyzést is írt az enciklopédiájában erről a zöldségről.

10. Retek

A retek hazája Egyiptom és Kína, a retek termesztéséről az antik Egyiptomban a Cheops piramison lévő feliratok árulkodnak. Egyiptomból a retek az antik Görögországba érkezett, így jutott Európába. Amikor Apollót ünnepelték a görögök 3 féle ajándékot vittek az oltár elébe: retket, céklát és répát.

11. Spenót

A spenót a vadonban nőtt a közel-keleten, úgy tudni, hogy először Perzsiában termesztették. A mediterrán részeken a spenót termesztését a tizenegyedik században kezdték el. Az Európában élő vallásos lakosság később ismerte meg a spenótot, a tizenharmadik században. Főleg Szicíliában és Spanyolországban ekkor vált ismertté. Olaszországban a tizenötödik században a spenótot Nagy Böjt idején fogyasztották.
A francia királyi udvarba Caterina de Medici vezette be a spenót fogyasztását, aki azt kérte, hogy minden étkezésnél legyen spenót is az asztalon.

12. Cékla

A vadon termő cékla Iránban, a Földközi tengernél, a Fekete tengernél és Kínában is honos. Az antik Perzsiában a céklát i.e. 2000 évvel ismerték, de nem igazán fogyasztották, mert úgy tartották, hogy a veszekedést és a pletykát szimbolizálja, ezért csak gyógynövényként fogyasztották. A céklát már az antik Görögországban termesztették.
13. Cukkini

A cukkini Mexikó északi részéről ered, ahol csak a magvait használták. A tizenhatodik században jelent meg Európában, több érdekesnek tartott zöldséggel együtt az Új Világból, eleinte csak a botanikuskertekben termesztették. A tizennyolcadik században az olaszok voltak az elsők akik a cukkinit ételekhez felhasználták.

14. Gyömbér

A gyömbér Ázsia déli részéről származik, ma már termesztik Kínában, Indiában, Indonéziában, Ausztráliában, Nyugat Afrikában, Jamaicán és Barbados szigetén is. Európába a középkorban hozták be a gyömbért, gyógyszer és fűszerként használták. A tizenhatodik század elején a gyömbér ismeretes lett Amerikában is és nagyon hamar elterjedt. A gyömbért felhasználják a gyógyszeriparbab és a kozmetikai cikkek gyártásánál is.

15. Articsóka

Az articsókát már ősidők óta ismerik, a tizenhatodik században már termesztették Olaszországban és Franciaországban. Napjainkban már ismerik Európa nyugati részén, a legelterjedtebb Olaszországban, Franciaországban, Görögországban. Kevésbé ismeretes az USA-ban, Kanadában és Latin Amerikában. Franciaországban évente tízezer hektáron termesztik mert a francia lakosság nagyon szereti.

Forrás: bidista.com

Hozzászólások: