Így lehet stresszmentes életed

A stressz megkeseríti a mindennapokat. Újabb és újabb problémákat szül, befolyásolja a kapcsolatokat, rámehet a testi-és lelki egészségünk. De sosem késő változtatni!

Igy-lehet-stresszmentes-eleted_e57d945c79c365e6c476342c2e3abf96

A rohanó hétköznapokban nagyon nehéz távol tartani magunkat a stresszforrásoktól. Az emberre minden egyes nap újabb nyomás nehezül, gyakran úgy érezhetjük, amint végre megoldottunk egy problémát, rögtön érkezik is egy másik. Nehogy unalmas legyen az élet! Tényleg mindenki ilyen sanyarú gondokkal teli életre van kárhoztatva? Tényleg nem tehetünk semmit az ellen, hogy rosszabbnál rosszabb dolgok történjenek velünk? Hát már sohasem változik semmit?
De. Naiv gondolat, de az élet máris jobb fordulatot vehet, ha apró részletekre bontjuk ezeket, és más oldalról közelítjük meg a helyzetet.  A legnagyobb gond, hogy sokan hajlamosak mindent büntetésként felfogni. ?Visszaüt a karma?, vagy ?Isten büntetése, amiért rosszat tettem? ? mondjuk, hogy önmagunkra, vagy másokra hárítsuk a felelősséget. Megtorpanunk a keserűségben, ahelyett, hogy megoldásokon gondolkodnánk. Nem tanulunk a rossz döntésekből, ahelyett, hogy végre kilépnénk a komfortzónánkból, és messzebb látnánk a jelenlegi helyzetnél. A tehetetlenség iránt érzett düh, szorongás, idegeskedés pedig méregként telepszik az ember lelkére. Stresszelünk lassan a legapróbb feladatoktól is. Megfelelési kényszer kínoz ha a karrierünkről, a véleményünkről, a kinézetünkről van szó. Otthon, a munkahelyen, a párkapcsolatban, mert mindenhol állandóan meg akarunk felelni. Ha nem sikerül? Még jobban stresszelünk. Ördögi körforgás.
Csak rajtunk múlik, meddig tart. Meg kell próbálnunk uralkodni a helyzeten, hiszen a stressz már népbetegség. Egy egészséges adrenalinlöketre persze szüksége van mindenkinek, de az állandó szorongásnak idővel fizikai tünetei is jelentkeznek. Szív-és érrendszeri betegségek, fejfájás, alvászavar, evési rendellenességek. Pedig mind megelőzhető lenne. Először is szükségünk van pozitív élményekre, gondolatokra, amelyek szivárványként ragyognak majd szürke gondolataink sötét tömege felett. Meditálni, sportolni kell, mindenképpen levezetni a sresszt, hiszen ez gyakorlatilag méreg.
A múlt elmúlt, el kell engedni, mert a tegnap gondjai a jelenben is gomolyfelhőként lebegnek felettünk. Ha nem hessegetjük el, lassanként tönkreteszik a mindennapjainkat. Ugyanez a helyzet a megvalósítatlan álmokkal is. Csak vágyakozunk utánuk, és olyan dolgokért kesergünk, amelyek sohasem történtek meg. Pedig a legtöbb dolog rajtunk múlik, az irányítás életünk felett elég sokszor van a mi kezünkben ahhoz, hogy változtatni tudjunk. Bár úgy tűnik, általában a sors keze uralkodik felettünk, hogy milyen ösvényen indulunk el, abszolút rajtunk múlik, és sohasem késő letérni a rossz útról. Csakis ez lehet a boldog, stresszmentes élet kulcsa!
Hozzászólások: